De absolute uitblinker van het jaar 2017 is de Bitcoin. De grootste digitale munt heeft tijdens de afgelopen maanden vriend en vijand weten te verrassen. Toen de magische grens van 10.000 dollar doorbroken werd, kwam de rally zelfs in een hogere versnelling terecht. En daarmee is de Bitcoin de grootste zeepbel aller tijden geworden.

Ongeveer een maand geleden deelde Convoy Investments de bovenstaande grafiek. Op deze grafiek was te zien dat de Bitcoin de op één na grootste zeepbel uit de totale geschiedenis was. Alleen de gekte rondom de Nederlandse tulpenbol tijdens de Gouden Eeuw was nog explosiever.

Wanneer gaat deze zeepbel knappen?

Een maand later heeft de Bitcoin de tulpenbol definitief verslagen. Tijdens de afgelopen 3 jaar is de prijs van één Bitcoin 64 keer over de kop gegaan. Alleen over dit jaar gemeten is de Bitcoin al verzeventienvoudigd. Op de bovenstaande grafiek is deze prestatie in beeld gebracht.

Natuurlijk weet niemand waar de Bitcoin uiteindelijk zal gaan stranden. Crypto-specialist Mike Novogratz liet een tijd geleden weten dat de Bitcoin de grootste zeepbel zou gaan worden. En hij heeft wat dat betreft volledig gelijk gekregen.

Aangezien het bijna niet te bepalen is hoeveel de Bitcoin nou echt waard is, kan deze gekte nog lang standhouden. De uiteindelijke klap zal er echter niet minder op worden.