Japan staat onder de economen misschien wel bekend als het land met het meest agressieve opkoopbeleid. Sinds het jaar 2010 investeert de Bank of Japan massaal in Japanse aandelen. Toch is daar tot nu toe deze maand nog maar weinig van terug te zien. Op dit moment zit de Japanse centrale bank aan de zijlijn toe te kijken. En dat is iets wat we de afgelopen jaren niet eerder hebben gezien.

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de Bank of Japan tot nu toe deze maand ‘slechts’ 18 miljard Yen geïnvesteerd heeft in de Japanse aandelenmarkt. En dat is toch een aanzienlijk lager bedrag dan het gemiddelde maandelijkse investeringsbedrag van 505 miljard Yen (over de eerste 9 maanden berekend).

Bank of Japan staat aan de zijlijn toe te kijken

Volgens Norihiro Fujito, strateeg bij Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, kan de Japanse centrale bank het zich permitteren om aan de zijlijn toe te kijken. Op dit moment heeft de Japanse aandelenmarkt helemaal geen extra steun nodig. De Nikkei 225 index beweegt namelijk op de hoogste stand sinds het jaar 1996. De Japanse aandelenmarkt wist recent extra te profiteren toen duidelijk werd dat Shinzo Abe ruimschoots de Japanse verkiezingen wist te winnen. Juist onder Abe is er de afgelopen jaren een agressief opkoopbeleid gevoerd.

Is de Bank of Japan van plan om structureel gas terug te gaan nemen?