Het heeft geen naam, geen bestuurders en geen publieke gegevens, maar wel een toegangskaartje van minstens $25 miljoen. In een wereld waar alles draait om macht, geld en nog veel meer geld, is er een geheime Traders Club, enkel toegankelijk voor de elite.

Wanneer grote financiële instellingen met elkaar traden via de OTC-markt, hebben ze daar een ISDA master overeenkomst voor nodig. De OTC-markt is een financiële markt van zo’n $542.000 miljard aan derivaten. In de ISDA master overeenkomst staan de regels van het ‘spel’ tussen de 2 betrokken partijen.

Maar binnen de wereld van bankiers, hedgefunds en zeer succesvolle beleggers bestaat er ook een select clubje waarin individuele beleggers een ISDA master overeenkomst kunnen sluiten met financiële instellingen. Toegangsprijs is echter minstens $25 miljoen.

In de film ‘The Big Short’ worden deze ISD master overeenkomsten ‘jachtlicenties’ genoemd waar beleggers aan de tafel van de ‘big boys’ mogen zitten en zeer high-level trades uitvoeren.

Het spel der miljardairs

Deze traders worden, met andere woorden, een eenmansbedrijf – een one-man hedge fund. Via de ISDA master kunnen ze als individu toegang krijgen tot de meest complexe en meest lucratieve trades die je kan maken. Dit is de speeltuin waar gewone beleggers niets te zoeken hebben.

Een onderzoek van Bloomberg noemt een 12-tal individuen met een ISDA master overeenkomst. De bekendste zijn Chris Rokos en Micheal Platt en enkele grote traders bij Deutsche Bank en Goldman Sachs. Deze laatste traders spelen dus niet allen het spel voor hun bedrijf maar ook mét hun bedrijf.

Chris Rokos is een 47-jarige Brit met een persoonlijk fortuin van $1,2 miljard. Michael Platt heeft volgens de Bloomberg Billionaires Index een persoonlijk vermogen van $2,9 miljard. Grote banken zien het persoonlijk fortuin als een onderpand bij het aangaan van de ISDA master overeenkomsten.

Enkel het neusje van de zalm in de sector, krijgt zo’n royale overeenkomst. Je moet zeer rijk en financieel gesofistikeerd zijn om toegang te krijgen tot deze zeer selectieve club van traders, maar bovenal de juiste mensen kennen.

Bron: Bloomberg

Foto Credit: iStock

Zo verdien je geld met beleggen in ALLE markten

Bij een dalende markt moet je je geld beschermen. In een stijgende markt moet je zorgen dat je de trein naar boven niet mist, en in een zijwaartse markt moet je je strategie aanpassen en heel actief gaan beleggen (hoog verkopen, laag kopen). In dit gratis e-boek leggen we uit hoe je moet beleggen >>