Saoedi-Arabië wist tijdens de eerste 14 jaar van deze eeuw op de wereldranglijst flink te stijgen op het gebied van ‘vermogen’. Het land is bijzonder rijk aan olie en dat heeft het olieland zeker geen windeieren gelegd. Toch was het de afgelopen jaren geen pretje voor Saoedi-Arabië. De prijsdaling van de olieprijs heeft namelijk diepe sporen achtergelaten.

Het beste kan de situatie in Saoedi-Arabië door middel van een illustratie in beeld gebracht worden. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Long View, is te zien dat de monetaire reserves van Saoedi-Arabië de afgelopen 4 jaar flink zijn ingeschikt. Dit heeft alles te maken met de waardedaling van de olieprijs in diezelfde periode. Maar, nu de olieprijs weer in de lift zit is er eindelijk een einde gekomen aan dit bloedbad.

Saoedi-Arabië is sterk afhankelijk van haar olie-inkomsten

Op de grafiek is te zien dat de monetaire reserves tijdens de afgelopen 2 maanden voor het eerst sinds het begin van 2014 weer wisten toe te nemen. Met andere woorden heeft het olieland weer meer geld in kas zitten.

Deze grafiek maakt ook pijnlijk duidelijk hoe sterk afhankelijk het olieland is van haar olie-inkomsten. Op het moment dat de olieprijs daalt, wordt het land keihard geraakt. En dat is iets wat de afgelopen jaren extra duidelijk is geworden. Vanuit dat oogpunt is het niet vreemd dat steeds meer olielanden op economisch gebied een transitie proberen door te maken. Dubai loopt daarbij voorop.