Dividenden ontvangen omdat je aandelen in bezit hebt, dat is altijd mooi meegenomen. Het aandeel van BNP Paribas Fortis is er zo eentje. Deze week werd beslist om het dividend op te trekken met 11,9 procent naar 3,02 euro per aandeel. Dat is het gevolg van een flinke winstgroei vorig jaar. De Belgische staat wrijft alvast in zijn handen.

Dividendaandelen hebben als grootste voordeel dat je als aandeelhouder een stukje van de bedrijfswinst ontvangt. Beleggers, die niet van risico’s houden, hebben hier baat bij omdat zulke aandelen vaak stabieler zijn dan gewone aandelen. Het rendement ligt bij dit soort effecten ook vaak lager maar je verslaat er toch het rendement mee dat je op de spaarrekening krijgt.

Dividendverhoging

Voor de aandeelhouders van BNP Paribas is er goed nieuws te melden. De Franse bank boekte vorig jaar bijna 7,8 miljard euro winst, dat is 0,7 procent meer dan het jaar daarvoor. Dat vertaalt zich in een dividendverhoging van 11,9 procent, oftewel 3,02 euro bruto per aandeel. De huidige koers van BNP Paribas noteert woensdag rond de 63,50 euro, dat maakt een dividendrendement van 4,77 procent.

Zij die een plukje van de aandelen bezitten, zullen hier zeker niet om malen… integendeel. Een pak meer dan je spaargeld opbrengt op de rekening. Dat geldt ook voor de Belgische staat, die met 7,7 procent van de aandelen op een dikke kluif mag rekenen dit jaar. Het bruto-dividend dat ze gaan ontvangen voor hun 96,55 miljoen aandelen bedraagt maar liefst 291 miljoen euro.

Toch komt er nu minder in het laatje dan vorig jaar. Toen keerde BNP Parisbas 2,70 euro bruto per aandeel uit maar had de Belgische staat een kwart meer aandelen in bezit, namelijk 10,3 procent.

Bronnen: De Morgen, Knack, De Tijd

Foto: Wikimedia