Het ziet er niet zo positief uit volgens zakenbank Bank of America. Ze zien de macro-economische situatie snel verslechteren en zou de Amerikaanse economie in een recessie kunnen duwen. De Federal Reserve moet delicaat te werk gaan, willen ze een ‘rampscenario’ vermijden. De inflatie maakt het hen er in ieder geval niet gemakkelijker op. 

Er zijn steeds meer banken en financiële instellingen die nerveus aan het worden zijn omtrent de huidige economische situatie. Ook Bank of America ziet het somber in en verwacht dat de Amerikaanse economie in een recessie zal tuimelen. De stijgende inflatie, de renteverhogingen en een tragere economische groei zouden ons een ‘recessiecocktail’ kunnen voorschotelen.

Inflation shock’ worsening, ‘rates shock’ just beginning, ‘recession shock’ coming.

Michael Hartnett, strateeg bij BofA, verwacht in ieder geval geen positieve uitkomst. Hij voorspelt dat grondstoffen, crypto en cash beter gaan presteren dan obligaties en aandelen. De Amerikaanse centrale bank liet woensdag weten dat ze hun stimulusprogramma sneller zullen moeten afbouwen en dat een renteverhoging van 50 basispunten in mei mogelijk is.

De consensus is dat de kans op een recessie de afgelopen weken is gestegen. Ook in Europa verwacht men economische moeilijkheden, maar het woord recessie wordt voorlopig nog niet in de mond genomen. Volgens de ECB zijn er voldoende middelen om dit tegen te gaan.

Verschuiving?

BofA merkte ook op dat aandelenfondsen uit opkomende markten de grootste instroom in tien weken kenden, namelijk 5,3 miljard dollar in de week tot woensdag. Obligaties van opkomende markten trokken 2,2 miljard dollar kapitaal aan, hun beste week sinds september. Het Chinese standpunt om te blijven stimuleren heeft hier wellicht iets mee te maken.

Bronnen: Reuters – Yahoo Finance

Foto: PxHere

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>