Een heel groot deel van de stijging van de Standard & Poor’s 500 index dit jaar is slechts te danken aan 2 sectoren; de retail- en de gezondheidssector, zo meldt Bloomberg News.
BofA twijfelt aan gezondheid bullmarkt
De zogenaamde breedte wordt al lange tijd gezien als een indicator voor de gezondheid van de bullmarkt, waarbij veel bedrijven en industrieën die aan waarde winnen binnen een enkele index wordt gezien als een robuust teken dat wijst op een opwaarts momentum. Nu binnen de S&P 500 de meest krappe sectorclustering zichtbaar is sinds 2000, wekt dat zorgen over dat de bullmarkt in de Verenigde Staten mogelijk zijn beste tijd gehad kan hebben en doet het denken aan verschillende historische parallellen. Zo waren er namelijk slechts 6 technologiebedrijven goed voor maar liefst 55 procent van de stijging van de S&P 500 in het jaar voorafgaand aan de dot-com bubbel, om maar even wat te noemen. Op dit moment zou een vergelijkbare situatie zich voordoen. Een nieuw rapport van Bank of America Merrill Lynch doet nog een schepje bovenop de zorgen door erop te wijzen dat meer dan 40 procent van de aandelen binnen de S&P 500 recent de laagste niveaus in 52 hebben aangetikt. De trend is zichtbaar in onderstaande grafiek. Het bovenste gedeelte toont de S&P 500, terwijl in het onderste gedeelte het aantal bedrijven dat naar nieuwe laagtes gezakt is, zichtbaar is, zo meldt BofA.
Stephen Suttmeier, technisch analist bij Bank of America Merrill Lynch, wijst samen met zijn team naar 2011 als de basis voor hun zorgen:
‘De opbouw van nieuwe 52-weeks dieptepunten ging vooraf aan een daling vanaf een top in de S&P 500 en zorgde voor een daling van 19,4 procent vanaf de piek en een intraday daling van ruim 21 procent in oktober 2011. Het verschil is dat nu meer dan 40 aandelen hun laagste niveau in 52 weken hebben bereikt, tegenover minder dan 20 in augustus 2011. Dit betekent dat de situatie mogelijk nu meer bearish is dan in 2011.’
Profiteer van onze beste beurstips in onze Gratis Beursbijbel