De renminbi, een van ’s werelds meest gecontroleerde valuta, zal waarschijnlijk een significante daling ervaren. Ten minste, als men uitgaan van Beijing dat naar verwachting terugkomt van zijn traditionele interveniërende standpunt. ‘We kijken aan tegen een daling van 5 tot 10 procent in het komende jaar, hoewel de munt in de komende maanden nog stabiel kan blijven’, zei Adarsh Sinha, head of Asia Pacifiv G10 FX strategy bij Bank of America Merrill Lynch (BofAML) Global Research, tegenover Cnbc.
Chinese valuta
‘De geschiedenis vertelt ons dat wanneer China aan de vooravond staat van economische volatiliteit, ze hun munt altijd zo plat houden als een pannenkoek. Het riskante voor China is echter dat ze hun kapitaalverkeer langzaam opengooien wat het lastig maakt voor ze om de munt nu op een goede wijze te stabiliseren.’ Er worden over het algemeen verder monetaire verruimingsmaatregelen verwacht van de Chinese autoriteiten. Dit alles met als doel om de paniekverkopen van Chinese aandelen van het vasteland van de laatste weken maar een halt toe te roepen. Economen zijn het erover eens dat deze eventuele maatregelen druk zullen uitoefenen op de Chinese renminbi. Maar als China de MSCI status wenst te krijgen en de yuan wil internationaliseren, kan het niet doorgaan met het interveniëren in de valutamarkten zoals het dat wel gedaan heeft in het verleden, zo zeggen experts.
Valuta vasteland
‘Interventiemaatregelen van de overheid staan in contrast met de intenties om marktbewegingen toe te staan om de allocatie van resources te bepalen’, zei Jeremy Stevens, international economist bij Standard Bank in een note. De CNY handelde vorige week zo rond de 6,2 dollar, maar de offshore yuan (de CNH) handelde vorige week op een nieuw 3-maands dieptepunt tegenover de Amerikaanse dollar. Overigens is de CNH een meer vrij bewegelijke valuta en het is daarom moeilijker voor de People’s Bank of China om hierbij te interveniëren ten opzichte van de vasteland yuan. Speel in op DEZE ontwikkelingen in de markt