Sinds het jaar 2009 zitten de wereldwijde aandelenmarkten al in de lift. De Amerikaanse beurzen vallen daarbij in positieve zin op. Al jarenlang weten zij beter te presteren dan de meeste andere indices. Een grafiek van ruim 120 jaar oud laat echter zien dat de koersstijgingen op Wall Street mogelijk te ver zijn doorgeslagen. Een afkoelingsperiode kan binnenkort gaan aanbreken.

Tijdens de afgelopen handelsweken zijn de beurzen voor het eerst in lange tijd geconfronteerd met de nodige berentikken. Met name aan het einde van januari liepen de spanningen hoog op. Toch lijken maar weinig beleggers zich zorgen te maken over de lange termijn trend. De tussentijdse correcties lijken eerder aangegrepen te worden om extra posities aan de portefeuille toe te voegen.

Breekt er binnenkort een afkoelingsperiode aan?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Real Investment Advice, is te zien dat de S&P 500 index inmiddels ruim boven haar exponentiële groeitrend noteert. Op de grafiek is duidelijk te zien dat deze ‘outperformance’ is ontstaan sinds het jaar 2012. Ook de coronacrash wist hier geen verandering in te brengen, want in enkele maanden tijd wisten de stieren het verlies volledig weg te poetsen.

Op de grafiek is ook te zien dat de S&P 500 index tijdens de afgelopen 120 jaar enkele keren eerder vooruit is gelopen op de groeitrend. Telkens wist dit te leiden tot een langdurige afkoelingsperiode. Moeten beleggers nu rekening houden met hetzelfde scenario, of weten de centrale banken opnieuw de schade te beperken?

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)