Nevsun Resources: +8.900%. Virginia Mines: +3.500%. Altius Minerals: +10.000%. First Quantum: +21.000%, oftewel 210 keer over de kop. Dat zijn de fantastische rendementen die de eerste jaren na de millenniumwisseling te behalen waren. Tenminste, voor degenen die dapper genoeg waren dezelfde aandelen te kopen die eerst tot 99% waren gedaald in de voorafgaande, slopende bearmarkt. Brent Cook, bekend exploratiegeoloog en beursvolger, kocht weliswaar niet precies de bodem noch verkocht hij precies de top. Maar hij zat wel in al deze bedrijven tijdens die hausse. Cook bekent dat hij ook niet weet waar ditmaal de bodem ligt. Maar hij legt in een presentatie op de Sprott Resource Conference uit dat grondstoffen nu eenmaal cyclisch zijn. En dat het niet de vraag is of we deze rendementen weer gaan zien, maar wanneer. Laten we eens kijken hoe de grote mijnbouwbedrijven reageren op vijf jaar aan dalende grondstoffenprijzen. Cook somt op:
- Ze hakken in hun kapitaalinvesteringen. Ook de in de ‘sustaining costs’ die nodig zijn om bestaande mijnen op gang te houden. Simpel gesteld: op deze manier helpen ze hun eigen business om zeep, aldus Cook.
- Ze ‘strippen’ hun mijnen. Bedrijven mijnen nu het eerst hooggradige materiaal om hun marges nog enigszins op peil te houden. Maar daardoor worden tegelijkertijd delen van hun reserves met lagere graden oneconomisch. En die vervallen dus als reserves.
- Ze hakken in hun exploratiebudgetten. Zonder exploratie geen nieuwe ontdekkingen. En zonder ontdekkingen blijven de reserves niet op peil.
Cook legt uit dat terwijl de wereldwijde goudproductie op 90 miljoen ounces per jaar ligt, er maar 50 miljoen nieuwe ounces goud worden ontdekt. Daar gaapt dus een gat van 40 miljoen ounces. Mijners produceren al sinds 2006 meer goud dan ze vinden. En dat verschil wordt alleen maar groter. Het kost tegenwoordig al zo’n 20 jaar om van een ontdekking naar een daadwerkelijke mijn te gaan. En uit het productieprofiel van de zeven grootste goudmijners blijkt dat de verwachte productie al veel eerder af gaat kalven, met name na 2021. Kortom: de legitieme, beste economische ontdekkingen worden dus extreem waardevol, zo stelt Cook. Bekijk de hele presentatie hier: https://www.youtube.com/watch?v=vgWPrq4EQQM Benieuwd naar de beste picks van de analisten van het Slim Beleggen team voor de komende grondstoffenhausse? Bekijk dan snel het laatste Grondstoffen Rapport!