De Britse regering is onlangs van start gegaan met de onderhandelingen met Brussel voor uittreding uit de Europese Unie. Na een paar weken is al duidelijk geworden dat deze uittreding niet gemakkelijk gaat worden. Voorlopig maken maar weinig beleggers zich zorgen over de aanstaande scheiding tussen de EU en de UK. Toch is de Brexit al beter voelbaar dan veel mensen denken.

Op dit moment wordt er met name onderhandeld over de gigantische kostenpost die er ontstaat op het moment dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat. Brussel is van mening dat de Britten deze rekening op zich moeten nemen. Ook steeds meer Britten beginnen te beseffen dat de wereld zonder de Europese bondgenoten er in de toekomst wel eens een stuk minder rooskleurig uit zou kunnen komen te zien.

Britten maken zich grote zorgen over de toekomst

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van We Love Economics, is te zien dat er duidelijke verschillen waarneembaar zijn tussen de Britse en de Europese consumenten. De Britse consumenten zijn op dit moment een stuk minder optimistisch gestemd dan de Europese consumenten. En dat is goed verklaarbaar, want de Britten hebben nog geen idee wat het effect zal zijn van de Brexit.

De meeste Westerse economieën draaien voor het grootste deel op de binnenlandse consumptie en op het moment dat de consumenten minder zeker zijn van de toekomst, zijn ze geneigd om minder geld uit te geven. Het is dus duidelijk dat deze trend grote gevolgen kan gaan hebben voor de Britse economie.