Volgens het Europese Hof van Justitie kan het Verenigd Koninkrijk de Brexit nog stoppen zonder dat het toestemming nodig heeft van andere Europese landen. Beleggers en investeerders zouden dit graag zien gebeuren gezien er op deze manier veel onzekerheid zou worden weggenomen.

Het Verenigd Koninkrijk mag de Brexit unilateraal stopzetten zonder dat het toestemming nodig heeft. Dat antwoordde het Europese Hof van Justitie op de vraag van enkele Schotse politici of het Verenigd Koninkrijk ook nog een andere optie heeft buiten ‘deal’ en ‘no deal’ met de Europese Unie.

Het nieuws deed de sterling in waarde stijgen, amper met 0,12 procent maar het kleine sprankeltje hoop dat de Brexit teruggedraaid kan worden, doet beleggers en investeerders alleszins deugd.

Terugdraaien

De discussie kwam er nadat er onenigheid was binnen de Europese Unie over het intrekken van het Artikel 50 (waar Theresa May het hele Brexit-verhaal in gang heeft gezet). De lidstaten beweren dat dit niet zonder gevolgen kan en dat er wel toestemming gegeven dient te worden.

De Europese Unie vreest dat andere lidstaten het Artikel 50 zullen misbruiken bij het minste dat ze niet akkoord zijn met de Europese regels en procedures. Ze vinden het te gemakkelijk om Artikel 50 te activeren en nadien zonder gevolgen of stemming terug opnieuw in te trekken.

De beslissing van het Hof van Justitie zal op zich niets veranderen aan de hele kwestie. Premier Theresa May heeft reeds te kennen gegeven dat ze enkel genoegen zullen nemen met een ‘deal’ met de Europese Unie over de uittreding van het Verenigd Koninkrijk in maart volgend jaar.

The government has made submissions to the CJEU. In any event, the government will not be revoking Article.

May zal nu dinsdag een nieuwe Brexit voorstel indienen in het Parlement. Als dit voorstel wordt afgeschoten, verhoogt de kans dat de Brexit gepauzeerd of eventueel toch wordt stopgezet.

Bronnen: CNBC

Foto: Duncan HullFlickr – CC BY 2.0