Het leek eigenlijk niet meer te kunnen: nog meer onzekerheid, over de Brexit. En toch is het de beleidsmakers in Verenigd Koninkrijk gelukt. De Britse premier, Theresa May, heeft een belangrijke stemming over de Brexit-deal uitgesteld. 

In de oorspronkelijke planning zouden Britse wetgevers deze week over de Brexit-deal stemmen. Door een interventie van May, wordt er nu 12 maart gestemd. De stemming zou gaan over de huidige Brexit-deal. De nieuwe deadline kan op veel kritiek rekenen van het parlement. De stemming is namelijk 17 dagen voor de deadline van 29 maart.

May stelde wel dat de onderhandelingen met Europa vooruitgang boeken en een deal nog steeds binnen handbereik is.

Kritiek vanuit Verenigd Koninkrijk en Europa

De beslissing van May kan niet op veel sympathie rekenen. De oppositie leider, Jeremy Corbyn, noemde May in een twitterbericht roekeloos. Het zint Corbyn niets dat May alles van het laatste moment laat afhangen.

Veel leden van het Britse Lagerhuis willen om twee redenen een eerdere stemming. Ten eerste, omdat ze bang zijn dat een afwijzing van de huidige deal zal leiden tot een no-deal scenario. Ten tweede bestaat de angst dat dit zeer zal schadelijk zijn voor de Britse economie.

Maar ook vanuit Europa is er kritiek te horen op May. Zo gaf Jean-Claude Juncker, de president van de Europese Commissie, aan last te krijgen van ‘Brexit-moeheid’. Ook Guy Verhofstadt, een Europese functionaris uitte zijn ongenoegen middels een tweet.

Brexit uitgesteld?

Momenteel gaan er ook geruchten dat er wordt gezocht naar mogelijkheden om de Brexit-deadline uit te stellen.

Volgens The Telegraph en de BBC zou May een plan hebben om de Brexit met twee maanden uit te stellen. Overigens kijkt niet alleen Groot-Britannië naar een uitstel. Uit een bericht van The Guardian bleek bijvoorbeeld dat ook hoge Europese ambtenaren mogelijkheden onderzoeken om de Brexit uit te stellen. Daarbij lijkt Europa niet te kijken naar een paar weken, maar eerder naar een paar jaar. De krant stelt dat er wordt gekeken naar uitstel tot 2021.

Bron: CNBC

Foto: iStock