Voor de Britten ligt er weer een bewogen jaar achter de rug. De onderhandelingsgesprekken over de uittreding uit de Europese Unie lopen allesbehalve vlekkeloos en het is duidelijk dat de Britten hier een gigantische rekening voor moeten gaan betalen. Om nog maar te zwijgen over de negatieve effecten dat het Verenigd Koninkrijk nu al merkt van deze aanstaande Brexit.
Tijdens de afgelopen maanden is duidelijk geworden dat heel wat Britse bedrijven op dit moment al de nare gevolgen ondervinden van de aanstaande scheiding tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Als gevolg van alle onzekerheid hoe deze scheiding er precies gaat uitzien en hoe het Verenigd Koninkrijk op eigen been verder moet, heeft het pond tijdens de afgelopen twee jaar de nodige waarde moeten inleveren.
Winstmarges bij de meeste Britse bedrijven staan flink onder druk
De waardedaling van het pond heeft er voor weten te zorgen dat het Verenigd Koninkrijk is geconfronteerd met het fenomeen van ‘importinflatie’. Deze vorm van inflatie doet zich voor op het moment dat het inkopen van goederen van buiten de eigen landgrenzen aanzienlijk meer kost dan vooraf het geval was. Mede door deze importinflatie staan de winstmarges bij veel Britse bedrijven flink onder druk.
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is de prestatie van de Britse supermarktgigant Tesco in beeld gebracht. Beleggers die 5 jaar geleden in dit Britse bedrijf hadden geïnvesteerd, zouden vandaag de dag opgescheept zitten met een flink verlies. In diezelfde periode is Amazon met meer dan 300% in waarde gestegen (om het contrast te verduidelijken).
Voor de Britse bedrijven is het allereerst te hopen dat de Britten zelf wat optimistischer zullen gaan worden. De Britse uitgaven zijn namelijk gestagneerd als gevolg van de onzekerheid over de naderende afscheiding van de EU. En van deze terughoudendheid ervaren steeds meer Britse bedrijven de nare gevolgen.