Gisteren verschenen er macrocijfers over de Britse economie. En deze cijfers vielen niet bepaald voordelig uit voor de Britse economie. Het begint er steeds meer op te lijken dat de Britse economie de nare gevolgen begint te ondervinden van de beslissing van het Britse volk om uit de Europese Unie te stappen. En dan moet de echte breuk nog komen.

Op dit moment zijn de Britten volop in gesprek met Brussel om er voor te zorgen dat de scheiding tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zo soepel mogelijk zal verlopen. Toch is het nog maar te betwijfelen of de Britten en de beleidsmakers van Brussel het snel eens zullen worden. Met name de hoge rekening die het Verenigd Koninkrijk aan de EU moet betalen, blijft een pijnpunt.

Britse economie heeft te maken met een groeivertraging

Voor de Britten begint de klok te tikken, want het wordt steeds duidelijker dat de Britse economie hinder ondervindt van de aanstaande Brexit. De groei van het Britse bruto binnenlands product kwam in het tweede kwartaal uit op een stand van 0,3% en dat was beduidend lager dan de gemiddelde groei sinds het jaar 2012 (0,5%).

Volgens de Britse minister van Financiën, Philip Hammond, is de economische vertraging deels te wijten aan de onzekerheid die er is ontstaan na het EU-referendum van een jaar geleden. Op dit moment zijn er volgens hem heel wat Britse bedrijven die investeringen uitstellen wegens de Brexit.

Tegelijkertijd voelen de Britse huishoudens de Brexit nu al in de portemonnee. Zo zijn de consumentenprijzen de afgelopen maanden flink gestegen als gevolg van het zwakkere pond en ook de loongroei heeft te maken met een stagnatie. Het is dus niet bepaald een pretje om op dit moment een Brit te zijn.

Blijf op de hoogte van alle beurs- en aandelennieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>