De Britse economie deed het uitstekend vorig jaar. Met een economische groei van 7,5 procent wisten ze voor een groot deel te herstellen van de pandemie. In het jaar 2020, toen de pandemie uitbrak, kromp de Britse economie namelijk met 9,4 procent. Voor 2022 verwachten ze een economische groei van 3,75 procent in plaats van 5 procent.

Vorig jaar was een relatief goed jaar voor de Britse economie. Ondanks aanhoudende problemen door COVID-19, wist de economie toch te groeien met 7,5 procent. Daarmee heeft het bijna de schade ingehaald van 2020, toen was er een krimp van 9,4 procent. Het groeicijfer kon zelfs nog beter zijn, echter strooide omikron in december roet in het eten. Het bbp daalde namelijk met 0,2 procent, analisten dachten eerder aan een stijging van 0,6 procent.

Emma Mogford, fondsmanager bij Premier Milton Income Fund, merkt op dat de lockdown vóór Kerstmis toch niet zo een grote impact heeft gehad. De economie liep slechts 0,4 procent achter tijdens Q4 in vergelijking met het vierde kwartaal in 2019, voor de pandemie dus.

The UK’s self-imposed lockdown to ‘protect Christmas’ has turned out to have only a mild impact on growth in December. This is an encouraging sign for the health of the economy.

Inflatie en vooruitzichten

De Bank of England verwacht dat de inflatie nu zal pieken op 7,2 procent in april en heeft voor het eerst sinds 2004 twee maal achter elkaar de rentes verhoogd. Hierdoor is de basisrente gestegen van 0,1 procent naar 0,5 procent. De verwachtingen zijn dat de Bank of England nog meer acties zal ondernemen omtrent de inflatie de komende maanden.

Wat de voorzichten betreft, is de Bank of England ook voorzichtiger geworden. Hun eerdere voorspelling van een economische groei van 5 procent dit jaar hebben ze teruggeschroefd naar 3,75 procent. Het duurdere leven voor consumenten kan schadelijk zijn voor de economie omdat men minder geld zal gaan uitgeven wat zich zal vertalen in minder economische groei.

Bronnen: Elliot Smith – CNBC

Foto: PxHere

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>