De Britse economie heeft het heel moeilijk door COVID en de daarmee gepaard gaande lockdown. De maand april was de slechtste ooit omwille van een krimp van 20 procent ten opzichte van maart en 24,5 procent ten opzichte van april 2019. Daarmee doet de economie het slechter dan analisten hadden voorspeld, zij dachten aan een krimp van 18 procent.

Bijzonder zware cijfers betreffende de Britse economie. Ten opzichte van vorige maand kromp het bbp met 20 procent en 24,5 procent ten opzichte van april 2019. De maatregelen en de lockdown wegen zwaar door bij de Britten en dat gaat ongetwijfeld zware gevolgen hebben.

Q2 en Q3

De Britten gingen op 23 maart in lockdown, het is verontrustend wat enkele weken lockdown hebben gedaan met de Britse economie. Economen zetten zich schrap voor de resultaten van het tweede kwartaal want de cijfers voor de maand mei zullen niet veel beter gaan zijn.

Q1 GDP figures highlighted the damage caused by just the first few weeks of lockdown — the Q2 estimates expected later this month will show output in a crater.

Ed Monk, associate director bij Fidelity International, vreest voor de resultaten van Q2 maar hij hoopt dat de versoepeling van de maatregelen voor verzachting zal zorgen. De maand juni kan het kwartaal nog redden van een grote teleurstelling maar men moet niet verwachten dat de cijfers positief zullen zijn. Maar hoelang kunnen bedrijven het hoofd nog boven water houden?

Assuming the Government continues to gradually relax the lockdown restrictions, the economy is expected to start to return to clear growth in the third quarter. Pent-up consumer demand following the lockdown should help, while global economic activity should also be stronger from the latter months of 2020 onwards.

Men verwacht dat de Britse economie terug gaat herstellen vanaf het derde kwartaal maar het OECD heeft gewaarschuwd dat de Britse economie wellicht het slechts gaat presteren van alle ontwikkelende economieën. Voor 2020 voorspellen ze een krimp van 11,5 procent en zelfs 14 procent als er een tweede besmettingspiek komt. Dat is slechter dan Italië en Frankrijk.

Bronnen: CNBC

Foto: PDP

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>