De inflatie in het Verenigd Koninkrijk is nogmaals harder dan verwacht gestegen. Analisten van Reuters dachten aan een stijging naar 10,7 procent maar de realiteit is een pak ‘erger’. In de maand oktober gingen de consumentenprijzen namelijk met 11,1 procent hoger. Dat is ondertussen het hoogste niveau van de afgelopen 41 jaar.

Het prijzenplaatje in het Verenigd Koninkrijk ziet er niet zo gunstig uit voor consumenten. De inflatie is er namelijk gestegen naar 11,1 procent, het hoogste niveau sinds oktober 1981. Met 11,1 procent werden de verwachtingen van analisten helaas overtroffen, die voorspelden een stijging naar 10,7 procent voor de maand oktober.

Ondanks de overheidsinspanningen om de kosten voor energie te drukken aan de hand van hun Energy Price Guarantee programma, was de voornaamste reden voor de stijging opnieuw de hoge energiekost. Dit is en blijft een moeilijke noot om te kraken.

Indicative modelled consumer price inflation estimates suggest that the CPI rate would have last been higher in October 1981, where the estimate for the annual inflation rate was 11.2%. Domestic gas prices have seen the largest increase, with prices in October 2022 being more than double the price a year earlier.

Rente naar 4,5 procent?

De prijzen voor voedsel en non-alcoholische dranken hebben ook een grote impact op de inflatie in het Verenigd Koninkrijk. Hun economie zit volgens de Bank of England in de langste recessie die het land ooit heeft gekend. De centrale bank verhoogde eerder deze maand de rente met 75 basispunten in een poging de inflatie af te koelen.

Volgens zakenbank JPMorgan gaat de Bank of England ook moeten blijven verhogen tot er bewijs is dat de inflatoire druk aan het afnemen is. Zolang er geen signalen zijn van afkoeling, moeten ze het agressieve rentebeleid aanhouden. Volgens JPMorgan gaat de Britse rente stijgen tot 4,5 procent, momenteel bevindt deze zich op 3 procent.

Bronnen: Ellioth Smith – CNBC

Foto: PDPCC0 1.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>