Het Britse pond is niet meer wat het ooit geweest is, de munt is dinsdag onder de 1,20 dollar gedoken door de aanhoudende spanningen omtrent een ‘no-deal brexit’. Het is sinds de flash crash in oktober 2016 geleden dat het Britse pond nog zo laag noteerde. De vooruitzichten zijn somber gezien een ‘no-deal brexit’ effectief een realiteit dreigt te worden onder Boris Johnson.

We zien een flinke daling bij het Britse pond tegenover de Amerikaanse dollar en de euro. Dinsdagochtend dipte de munt onder de 1,20 dollar omwille van de onzekerheden en spanningen omtrent de uittreding uit de Europese Unie zonder definitief akkoord. Het minst gunstige scenario lijkt zich te gaan voltrekken voor het Verenigde Koninkrijk, een ‘no-deal brexit’.

Laatste kansen

Het Britse parlement komt dinsdagmiddag terug uit vakantie en zetten de werkzaamheden voort met als prioriteit om een wetsvoorstel in elkaar te boksen dat het onmogelijk moet maken voor Boris Johnson om het parlement op te heffen en een ‘no-deal brexit’ te forceren. Mocht dit niet lukken, dan kunnen ze nog altijd een motie van wantrouwen indienen, zoals Corbyn voorstelde.

In dit laatste geval heeft oppositieleider Jeremy Corbyn twee weken de tijd om een alternatieve regering op poten te stellen en daarmee verder te gaan om de uittreding uit de Europese Unie af te ronden. Er zijn dus nog twee kansen en mogelijkheden om een ‘no-deal’ af te blokken.

Het is nu afwachten wat het parlement nog kan doen tot en met 9 september want vanaf dan zal het parlement tijdelijk stilgelegd worden tot 14 oktober. Er rest hen dus nog enkele dagen om een tegenaanval voor te bereiden voor het ‘dictatoriale’ plan van premier Boris Johnson.

Bronnen: CNBC

Foto: PDP