China3

De Chinese aandelenmarkten kennen een roerige start van 2016. Op de eerste handelsdag ging de CSI-300 hard onderuit en moest de beurshandel worden gestaakt. Vervolgens namen de autoriteiten de nodige maatregelen om de brand te blussen. Deze poging lijkt vooralsnog te slagen, maar leidt wel tot de nodige kritiek van buitenlandse beleggers.

Nadat de koersen op de eerste handelsdag van het jaar hard onderuit waren gegaan, besloot Peking om, net als vorig jaar, fors in te grijpen. Zo kregen de door de staat geleide investeringsfondsen opdracht om massaal aandelen aan te kopen teneinde de koersen te ondersteunen.

Ook gaf een mogelijke verlenging van een tijdelijke verbod op de verkoop van aandelen door grootaandeelhouders van bedrijven de Chinese markten een duwtje in de rug.

Peking veroorzaakt prijsverstoringen

Maar de kritiek op dergelijke maatregelen vanuit het buitenland zwelt aan. Zo stellen UBS Wealth Management, Henderson Global Investors en Wells Fargo Funds Management dat China prijsverstoringen in de markt veroorzaakt. Bovendien zorgt het ingrijpen voor moreel risico en onverantwoordelijk gedrag op de beurzen.

Ook wijzen de fondsen erop dat de koersen in China al hoog staan in vergelijking met andere markten. Onderzoek van Bloomberg onder 7 analisten wijst uit dat institutionele beleggers verwachten dat China het tijdelijk verbod op verkoop van aandelen intrekt.

-1x-1

“Ik ben teleurgesteld dat de Chinese autoriteiten nog altijd zo’n grote mate van controle uitoefenen op de financiële markten,” zo stelt Jorge Mariscal, CIO bij UBS Wealth Management, tegenover Bloomberg. “Dit soort maatregelen zullen uiteindelijk altijd negatief uitpakken.”

Wells Fargo ook niet blij

Ook Wells Fargo is niet blij met het beleid van Peking. Brian Jacobsen, portefeuille-strateeg bij de vermogensbeheerder, wijst erop dat de maatregelen de komst van buitenlandse investeringsfondsen zullen tegenwerken.

“De Chinese beleidsmakers hebben een geloofwaardigheidsprobleem gecreëerd. Het zal op termijn een dure maatregel blijken te zijn, want beleggers zullen het vertrouwen verliezen in de juistheid van de aandelenkoersen. De prijzen weerspiegelen dan niet meer de fundamentele bedrijfscijfers.”

<< Bescherm u tegen de volgende crash van de aandelenmarkt >>