Bijna 90% van het buitenlandse geld dat in 2023 naar de Chinese aandelenmarkt stroomde, is al vertrokken. Sinds augustus daalde buitenlandse investeringen met 87%, van Rmb235 miljard ($33 miljard) tot slechts Rmb30.7 miljard. De outflow is aangezwengeld door toenemende twijfels over de bereidheid van Beijing om serieuze maatregelen te nemen om de kwakkelende groei te stimuleren.

Chinese aandelen blijven teleurstellen

Chinese aandelen blijven achter bij wereldwijde concurrenten. Dit ondanks positieve economische gegevens, tekenen van verbeterde betrekkingen tussen de VS en China, en maatregelen om het financiële systeem te versterken.

Internationale investeerders zijn sinds augustus aanhoudende nettoverkopers geweest. Toen onthulden gemiste obligatiebetalingen door ontwikkelaar Country Garden de ernst van een liquiditeitscrisis in de vastgoedsector van het land. Zie ook de grafiek hieronder.

Wang Qi, CIO voor wealth management bij UOB Kay Hian, zegt:

De onzekerheid gaat verder dan vastgoed, het raakt consumentenvertrouwen en investeerdersvertrouwen.

Laagste koopcijfers van Chinese aandelen in 8 jaar

Wereldwijde langetermijnbeleggers tonen weinig interesse in Chinese aandelen vanwege verslechterde percepties en gemiste betalingen door ontwikkelaars, ondanks een koopgolf twee jaar geleden:

Handelaren merkten op dat op vrijdag een opkomend herstel van het marktsentiment werd verstoord door een plotselinge verkoopgolf van gaming-aandelen, waaronder Tencent en NetEase. Dit gebeurde nadat Beijing strenge nieuwe regelgeving voor de sector aankondigde.

“Het heeft een negatieve invloed op de animo,” aldus het hoofd van een handelsdesk van een investeringsbank in Hong Kong. Hij beschreef de verkoopgolf, die deels herstelde op maandag, als “een impulsieve reactie en paniekverkoop”, maar het toont volgens hem gewoon aan dat het sentiment momenteel zeer, zeer kwetsbaar is.

Bron:Financial Times
Foto: iStock