Bij het oprollen van een criminele organisatie confisqueerde een dienst van de Bulgaarse overheid eerder dit jaar een groot aantal Bitcoins. Aan de huidige prijs hebben deze Bitcoins een waarde die voldoende is om 1/5 van de volledige overheidsschuld af te betalen.

De Bulgarian crime enforcement agency en de Southeast European Law Enforcement Center rolden eerder dit jaar een crimineel netwerk op dat invoertaksen van goederen omzeilde. Met de hulp van enkele corrupte douaneambtenaren konden hackers een virus installeren op de computers van de douane. Hierdoor konden ze van op afstand de data in de computers wijzigen.

Bij het oprollen van het netwerk werden 213.519 Bitcoins gevonden in hun wallets. Deze werd mee in beslag genomen. Op het moment van de inbeslagname stond de Bitcoinprijs op $2.354 waardoor de vangst een marktwaarde had van $500 miljoen.

Momenteel staat de Bitcoinprijs rond $17.000 waardoor de waarde van deze Bitcoins boven $3,5 miljard ligt. Volgens officiële bronnen ligt de nationale schuld van Bulgarije rond $16 miljard. Indien de Bulgaarse overheid deze Bitcoins zou verkopen, kan het dus in een keer zo’n 20% van zijn overheidsschuld aflossen.

De Bulgaarse overheid is niet de enige overheid in de wereld die kan profiteren van de parabolische stijging bij Bitcoin. Ook de Amerikaanse overheid heeft ooit ‘enkele’ Bitcoins in beslag genomen. Bij de sluiting van Silk Road in 2013 werden 144.000 Bitcoins in beslag genomen. Daar werd al een deel van geveild, maar Uncle Sam bezit nog steeds een portie Bitcoins.

De Bulgaarse en Amerikaanse overheid zijn officieus dus een van de grootste bezitters van Bitcoin in de wereld.

Bron: CoinTelegraph