De Duitse economie wist tijdens het afgelopen kwartaal net aan een recessie te ontkomen. De groei van de Duitse economie kwam uit op 0%. De verwachting is dat de Duitse economie ook de komende maanden hinder kan ondervinden van de economische en politieke onzekerheid in de wereld. Toch laat de Bundesbank weten dat we ons geen grote zorgen hoeven te maken.

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de Duitse economie tijdens het afgelopen kwartaal op een haar na aan een officiële recessie wist te ontkomen. Daar is namelijk sprake van als het bruto binnenlands product tijdens minstens twee kwartalen achter elkaar weet te krimpen. In het derde kwartaal kromp de Duitse economie met 0,2%.In het vierde kwartaal bleef de groei ongewijzigd.

Duitse economie ontsnapt aan een officiële recessie

Volgens de Duitse centrale bank, de Bundesbank, hoeven beleggers zich nog geen zorgen te maken over de grootste economie van de EU. In zijn maandelijkse rapport laat de centrale bank weten dat de economie op dit moment geteisterd wordt door ‘tijdelijke effecten’. Een van die tijdelijke effecten is bijvoorbeeld de zwakte binnen de auto-industrie. Als gevolg van de toename van de handelsproblemen werd de Duitse automarkt hard geraakt.

De Bundesbank wijst er op dat de fundamentele elementen van de Duitse economie er nog steeds uitstekend uitzien. Zo is er nog steeds sprake van een solide arbeidsmarkt en sterke loonstijgingen. Deze effecten zullen de particuliere consumptie verder doen stimuleren. Tot slot moeten de fiscale stimuleringsmaatregelen ook leiden tot stijgende consumentenuitgaven.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>