Bundesbank De Bundesbank gooide maandag de knuppel in het hoenderhok. Eurozone landen die in geldnood komen, moeten het geld maar bij de eigen burgers halen en niet meer bij de rest van de Eurozone aankloppen. De Bundesbank, de centrale bank van Duitsland, is wel even klaar met bail=out’s. De situatie dat landen als Portugal, Griekenland, Spanje en Ierland bij de rest van de Eurozone aankloppen als de leningen te zwaar dreigen te worden, moet maar eens afgelopen zijn. Wat Eurozone landen die in dergelijke moeilijkheden geraken dan wél moeten doen? De eigen burgers middels een eenmalige welvaartsbelasting, in de volksmond ook wel een ‘graaitaks’ genoemd, een deel van hun vermogen confisqueren. Waar hebben we dergelijke geluiden toch eerder gehoord?

Bundesbank: nein!

De kern van het betoog van de Bundesbank is helder: geen bail-out’s meer zoals in een aantal Eurozone landen heeft plaatsgevonden, maar bail-in’s zoals we in Cyprus (template!) zagen. ‘BuBa’ is geen voorstander van een eenmalige graaitaks op basis van inkomen, maar eentje op basis van bezit. Oftewel: het geld moet worden gehaald waar het zit. Wie met de dag leeft, geen spaargeld bezit, of eigen huis met overwaarde, ontspringt de dans. De verstandige, brave spaarder wordt wél op de korrel genomen. Althans, dat is hetgeen de Bundesbank voor ogen staat en het heeft daarin een medestander gevonden in het IMF. Het rapport komt op een gevoelig moment: later dit jaar, in mei, verkiezingen voor het Europese Parlement. Daarnaast zal ook rond die periode waarschijnlijk duidelijk worden dat in weerwil van alle optimistische geluiden uit Griekenland, die bevatten een hoog gebakken lucht gehalte (we komen hier nog op terug) en er toch weer miljarden in Emerging Market Griekenland moeten worden gepompt. Mogelijk dat de Bundesbank mede daarom juist op dit moment het bail-out mechanisme van de Eurozone nog eens nadrukkelijk ter discussie stelt.

Welvaartsbelasting

Dat ieder Eurozone land zijn eigen broek moet ophouden, is volkomen terecht. En dat is ook zo vastgelegd in het ‘Verdrag van Maastricht.’ Dat politici de eigen afspraken op dat vlak direct grof geschonden hebben, stelselmatig zelfs gezien het groot aantal Eurozone landen met een vorm van een bail-out, is ook een feit dat als een paal boven water staat, ongeacht wat voor creatieve draai politici hier achteraf aan proberen te geven. De Bundesbank wil aan dat circus een einde maken en weer terug naar wat ooit afgesproken was. Echter, de vraag is of het confisqueren van een deel van het vermogen van Europese burgers, op landenniveau zoals de Duitsers voor ogen staat, wel de juiste oplossing is. Klein gokje: de gemiddelde Europese burger die wat heeft opgebouwd, zal daar faliekant tegen zijn. De financieel zwakkere Eurozone landen, en dat zijn er nogal wat, idem. Politici staan ongetwijfeld ook niet te juichen: het is immers de bedoeling dat Europa (geforceerd) naar elkaar toe groeit en het voorstel van de Bundesbank staat daar haaks op. Het rapport van de Bundesbank zal opnieuw de discussie over ‘Europa’ fel doen oplaaien. Inzet: uw spaargeld/vermogen. Het ontkoppelen van de geldstroom van Noord naar Zuid zoals de Bundesbank het voorstelt, valt zonder meer toe te juichen. Of een ‘graaitaks’ de oplossing is, is een tweede. Na het IMF pleit nu ook de Bundesbank voor een graaitaks. Spreiding van uw vermogen kan mogelijk de schade enigszins beperken. Daar hoort goud beslist een onderdeel van te zijn. Download hier onze GRATIS GOUDGIDS voor meer informatie