2018 is een bijzonder jaar voor de aandelenmarkt. De volatiliteit is helemaal terug. Terwijl de winstcijfers van de bedrijven op recordniveaus noteren, worden aandelen verkocht alsof de wereldeconomie morgen stopt met draaien. Voor het eerst in 16 jaar werkt de ‘Buy the Dip’ strategie niet meer. En dat is geen goed nieuws.
Volgens Morgan Stanley analist Michael Wilson bevinden we ons in een berenmarkt. Een berenmarkt wordt gedefinieerd als een daling van 20% of meer. Hoewel de indices op indexniveau nog maar aan de helft zitten, voelt dit voor veel beleggers toch aan als een berenmarkt.
Meer dan 40% van de aandelen uit de S&P 500 staan dit jaar op een verlies van minstens 20%. Tot voor 2018 waren correcties op de aandelenmarkt een goed moment om aandelen te kopen. Maar deze ‘Buy the Dip’ strategie werkt voor de eerste keer sinds 2002 niet meer.
Volgens Morgan Stanley levert de aankoop van aandelen na een 5-daags gemiddelde daling in 2018 een gemiddeld rendement op van -0,05%. Hoewel een zeer kleine daling, is dit wel de eerste keer sinds 2002 dat het rendement op de 6e dag negatief is.
Nog meer slecht nieuws voor aandelen
Opvallend is dat deze ‘Buy the Dip’ strategie alleen niet werkt in een berenmarkt, of bij het begin van een berenmarkt (zoals in 1982, 1990, 2000 en 2002). In 1982, 1990 en 2002 volgde een recessie.
De Amerikaanse aandelenmarkt wil op dit moment dus duidelijk zeggen: ‘Hoewel de economie niet in een recessie verkeert, is er slecht nieuws op komst.’
Maar er is ook goed nieuws.
Volgens de analisten van Morgan Stanley worden de toekomstige winstcijfers al neerwaarts bijgesteld. 90% van de schade die de markt heeft aangebracht voor de toekomstige winsten, zit al in de koersen. Het ergste is mogelijk al achter de rug, er volgt mogelijk nog 1 ‘final flush’.
Bron: Zerohedge
Foto Credit:l iStock