Het beursjaar 2018 verloopt vooralsnog compleet anders dan dat de meeste analisten vooraf hadden gedacht. Zo was er tijdens het afgelopen beursjaar bijvoorbeeld geen beweeglijkheid te constateren. Daarnaast werden we geen enkele keer met een noemenswaardige correctie geconfronteerd. Zowel de beweeglijkheid als de noemenswaardige correcties zijn tijdens de afgelopen weken zichtbaar geworden. Wat voorspelt dat voor de rest van het jaar?

Tijdens de afgelopen drie handelsweken werd er door de stieren een dappere poging gedaan om een serieuze herstelbeweging in gang te zetten. Bij sommige indices is dat aardig gelukt, maar bij de meeste indices is de vertwijfeling duidelijk zichtbaar. Zo weet Wall Street op dit moment ook nog niet te overtuigen. Toch is er voorlopig nog sprake van een belangrijke ‘koper’ die een crash zou kunnen voorkomen.

Wall Street houdt stand dankzij ‘buybacks’

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Movement Capital, is te zien dat tijdens de meest recente koersval er sprake was van imposante ‘buybacks’. Dit betreft inkopen van eigen aandelen die door beursgenoteerde bedrijven worden verricht om de eigen beurskoers te ondersteunen. Juist in tijden van onzekerheid doen bedrijven, die goed bij kas zitten, dit om een extreme koersval te voorkomen.

Voorlopig lijkt dat nog aardig goed te lukken. Toch moeten beleggers zich goed realiseren dat de ‘buybacks’ niet alle klappen kunnen opvangen. Zeker niet op het moment dat het merendeel van de beleggers haar aandelen begint te dumpen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>