BYD, de grootste concurrent van Tesla op de Chinese markt, heeft zijn leveranciers gevraagd om hun prijzen met 10% te verlagen. Deze stap maakt deel uit van een oplopende prijsoorlog op de Chinese elektrische voertuigmarkt, die in 2025 naar verwachting verder zal verscherpen. De druk op leveranciers komt voort uit de strategie van BYD om de concurrentiepositie van hun voertuigen te versterken.
Deze prijsverlagingen zijn niet verplicht maar worden als onderhandelbaar gepresenteerd, wat voor veel leveranciers extra druk legt op reeds dunne marges.
In de onderstaande grafiek zien we het koersverloop van BYD:
Prijsoorlog drijft leveranciers in het nauw
BYD heeft zijn leveranciers gevraagd om hun prijzen met 10% te verlagen, wat veel ongenoegen heeft veroorzaakt. Auto-onderdelenleveranciers in China maken zich zorgen over hun marges, die al onder druk staan.
Een leverancier gaf aan dat de prijsverlagingen de werkgelegenheid en het welzijn van de werknemers in gevaar brengen.
De gemiddelde tijd die BYD nodig had om zijn facturen te betalen, steeg dit jaar tot 144 dagen. Dit is langer dan de 124 dagen van vorig jaar, wat de financiële druk voor leveranciers verder vergroot.
Analisten verwachten dat de prijsdruk in 2025 alleen maar zal toenemen, wat de consolidatie in de industrie zal versnellen.
Prijsconcurrentie onvermijdelijk
Ondanks de druk die de prijsoorlog op leveranciers legt, verwachten analisten dat de prijsconcurrentie in de Chinese markt onvermijdelijk is.
Paul Gong, analist bij UBS, voorspelt dat autofabrikanten niet anders kunnen dan hun productiecapaciteit gebruiken om aan de groeiende vraag te voldoen. Dit zou kunnen betekenen dat de prijsverlagingen in de eerste maanden van 2025 doorgaan.
Bron: Financial Times
Foto: iStock