De meeste mensen onder ons weten nog goed hoe het leven er uit zag ten tijde van de financiële crisis. Als gevolg van de huizenmarktzeepbel werd bijna de gehele wereld geconfronteerd met de nare gevolgen van het knappen van deze zeepbel. In Canada lijken ze weinig geleerd te hebben van de grootste mondiale crisis uit de geschiedenis.

De simpele economische basisregels leren ons dat teveel schulden nooit goed voor ons zijn. De ideale situatie is om helemaal geen schulden te hebben, maar voor de meeste mensen is dit scenario onhaalbaar. De Canadezen maken het op dit moment wel erg bont. Uit onderzoek van Deutsche Bank blijkt namelijk dat de zogenoemde ‘Household Debt to Income Ratio’ is gestegen naar het hoogste niveau uit de totale Canadese geschiedenis.

Bevindt Canada zich in een mega zeepbel?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Deutsche Bank, is deze constatering in beeld gebracht. De afgelopen jaren wist het buurland van Canada deze ratio wel flink terug te brengen. Het is in ieder geval duidelijk dat de Canadese bevolking weinig geleerd heeft van de rampzalige crisis die achter de rug ligt.

Overigens zullen de meeste Canadezen verkondigen dat zij op dit moment niet anders kunnen. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Zero Hedge, is namelijk te zien dat de huizenprijzen in Canada de afgelopen jaren exponentieel in waarde zijn gestegen.

Is de zeepbel in Canada nog niet geknapt?