Carl_Icahn Na de vooraankondiging is het dan zover: Icahn bracht vandaag zijn video uit waarin hij uiteen zet wat er mis is met de politiek en het bedrijfsleven in de VS. Opgegroeid in de straten van Queens, houdt hij naar eigen enorm van de States. De beruchte investeerder ziet zich daarom genoodzaakt te waarschuwen voor de gevaren die op de loer liggen.

Icahn: belastingstelsel op de schop

Allereerst moet het Amerikaanse belastingstelsel na dertig jaar stagnatie op de schop, aldus Icahn. Zo betalen hedge fund managers via speciale constructies bijna geen belasting. Washington heeft een outsider nodig die de gevestigde orde op kan schudden. Dan denk je direct aan miljardair en presidentskandidaat Donald Trump. Hoewel Icahn het op een aantal punten oneens is met de vastgoedmagnaat, ziet hij Trump inderdaad als de man die noodzakelijke hervormingen door kan voeren. Icahn stipt de $ 2,2 biljoen aan cash aan die Amerikaanse bedrijven op buitenlandse rekeningen hebben staan. Die komen niet terug naar de VS, omdat er dan direct een vrij unieke repatriatie-belasting van 35% overheen komt. En dat is Icahn een doorn in het oog. Want als dat geld terug zou komen, zou het leiden tot hogere investeringen en dus meer banen. Trump heeft een voorstel in zijn programma staan om een repatriatie-belasting van 10% te heffen in plaats van 35%. Toeval? Het lijkt er op dat de twee miljardairs met elkaar in conclaaf zijn geweest.

Bedrijven manipuleren winsten, investeren niet

Na de politici zijn de CEOs aan de beurt. In plaats dat bedrijven investeren in nieuwe machines, kopen ze andere bedrijven om de winsten op te krikken. Icahn moet weinig hebben van al deze financial engineering. Hij vertrouwt de gerapporteerde winstcijfers niet meer. Deze zijn adjusted, ofwel opgepoetst, voor zoveel onkosten dat ze weinig meer te hebben heeft met de echte winsten. En door het inkopen van eigen aandelen daalt de solvabiliteit. Dat is geen probleem als de balans sterk is, maar volgens de investeerder zijn er een hoop bedrijven die wel inkopen maar dit beter niet zouden kunnen doen. Kortom, de echte winsten op de S&P 500 zijn niet meer dan $ 100 totaal, waarmee de index zo’n 19x de winst staat. Icahn:

En wie gaat jouw aandelen kopen als die winsten, die al drie jaar lang stagneren, ook nog eens gaan zakken?

En de Fed? Door nulrentes ontstaan er per definitie bubbels, zo stelt Icahn. Het publiek koopt nu net zo gretig high yield bedrijfsobligaties als mortgage-backed securities tijdens de huizenbubbel. En bedrijven investeren ook niet meer. Icahn:

Wat heeft het dan voor zin? Als een lage rente het wondermiddel zou zijn, zouden we nooit recessies hebben, of crises. De Fed redde ons inderdaad in 2008/2009. Maar aan de andere kant kwam de crisis juist voor uit het soepele beleid van diezelfde Fed in 2002/2003.

En de hoeveelheid uitstaande risicovolle junk-obligaties is nu $ 2,2 biljoen. Dat is een biljoen hoger dan in 2007. Icahn:

Dat is a hell of a lot als je bedenkt dat de S&P 500 index een kapitalisatie heeft van $ 19 biljoen. Ik ga al lang mee in de markten. Ik heb dit al zo vaak gezien. Dit is weer een déjà vu. Degenen die niet leren van de geschiedenis, zijn gedoemd deze te herhalen.

https://www.youtube.com/watch?v=ZyKIvnied-o

<<< Ontdek een NIEUWE kijk op beleggingsfondsen >>>