Mebane Faber, CIO bij Cambria Investment Management, waarschuwt beleggers voor negatieve signalen in zijn markt-timing modellen. Hij maakt zich sterk voor actief management. Met het gebruik van een eenvoudig voortschrijdende gemiddelde, bijvoorbeeld 200-daags of 10-maands, kom je als belegger al een heel eind. Je zult het hiermee niet enorm veel beter doen dan de aandelenmarkt op lange termijn, maar je vermijdt wel een groot deel van de volatiliteit en draw-downs, oftewel de tussentijdse dalingen van de portefeuillewaarde.
Modellen: ‘ga cash’
Op dit moment ziet het er niet goed uit. Faber:
De Amerikaanse aandelenindices geven een verkoopsignaal. Ook aandelen elders in de wereld, REITs (vastgoed), grondstoffen, alles zit nu onder de lange termijn trends. Dus het markt-timing model geeft nu aan dat je voor het grootste gedeelte cash moet zitten.
Een ander puntje: de allocatie van beleggers naar aandelen ligt boven de 40%. Historisch gezien zitten we daarmee nu erg hoog. Faber:
Er zijn momenten, zoals nu, in 2007 en eind jaren 1990, dat beleggers te hoge wegingen hebben in aandelen.
VS duur, ongeliefde markten goedkoop
Nog maar een indicator dan. De Shiller CAPE ratio, oftewel de Cyclically Adjusted Price/Earnings ratio die value-belegger Benjamin Graham ontwikkelde en econoom Robert Shiller later populariseerde, geeft ook een waarschuwing. Deze indicator zet de koersen af tegen de gemiddelde winsten over de afgelopen tien jaar. Faber:
De CAPE zit gemiddeld rond 16 à 17. De ratio topte op 45 eind jaren 1990, maar hij stond ook wel eens op 5. We zitten nu op 25 à 26. En dat is duur. De ratio mag nu wel iets hoger staan omdat er amper inflatie is, maar het is nog steeds duur. Dus geen bubbel, maar je kijkt wel tegen toekomstige rendementen met één cijfer aan.
De CAPE ratio werkt historisch gezien goed in alle landen. Wat is nu dan goedkoop? Rusland, Hongarije, Brazilië, Peru en Turkije. Dit rijtje landen laat enorm aantrekkelijke waarderingen zien. Ze zijn wel ongeliefd bij beleggers, maar dat is precies de reden dat het werkt. Faber:
Dit werkt gewoon op langere termijn. We noemen het ook wel de ‘doe je ogen dicht en hou je neus dicht’ strategie. We verwachten de komende jaren rendementen in de dubbele cijfers in veel van dit soort goedkope markten.