cashlevels ‘Cash is king’, is een zeer bekende uitspraak in de beleggingswereld. Maar cash is zeker king volgens Bank of America Merrill Lynch, dat tot een schokkende ontdekking is gekomen naar aanleiding van onderzoek onder fondsmanagers. Bank of America Merrill Lynch deed het onderzoek tussen 2 juli en 9 juli. Uit de resultaten van het onderzoekt blijkt duidelijk dat de zorgen over de schuldenberg van Griekenland, de aandelenmarkt in China en een aanstaande renteverhoging door de Amerikaanse Federal Reserve behoorlijk drukken op de sfeer onder de fondsmanagers. De bank vond bijna 200 fondsmanagers bereid om mee te doen aan het onderzoek. In totaal hebben zij 510 miljard dollar aan vermogen onder beheer.

Schokkende cashposities

Wat die schokkende uitkomst dan is van het onderzoek? Het cashniveau onder fondsmanagers blijkt te zijn gestegen naar 5,5 procent. Dat klinkt niet schokkend, maar de 5,5 procent is het wel het hoogste level dat gezien is sinds december 2008, toen de wereld zich middenin een financiële crisis bevond én Lehman Brothers omviel.

> Onze favoriete beurstips zijn hier overzichtelijk gebundeld <

Toch zeggen analisten bij Bank of America Merrill Lynch, onder leiding van chief investment strategist Michael Hartnett, dat de hoeveelheid cash die momenteel langs de zijlijn geparkeerd staat helemaal niet schokkend is. Volgens hen is het namelijk een enorm koopsignaal. ‘Wanneer de gemiddelde cashbalans uitstijgt boven de 4,5 procent, is dit een contrair koopsignaal voor aandelen. Wanneer de cashbalans daalt tot onder de 3,5 procent, is dit voor contraire beleggers juist een reden om over te gaan tot verkopen’, aldus de analisten.

Cashposities versus beurs

In onderstaande grafiek is te zien hoe het gemiddelde cashniveau onder fondsmanagers zich sinds 2002 heeft ontwikkeld. Het cashniveau wordt hier afgezet tegen de MSCI ACWI Index. Te zien is dat extreme pieken in het cashlevel inderdaad vaak gevolgd worden door een stijging van de index. cashposities Uit het onderzoek blijkt tevens dat het percentage beleggers dat bescherming heeft genomen tegen een forse daling in de aandelenmarkten, op het hoogste niveau staat sinds februari 2008: cashposities