Het wereldwijde financiële systeem is gevaarlijk instabiel geworden. Er dreigt een lawine van faillissementen die de sociale en politieke stabiliteit bedreigt. Die waarschuwing uit William White, OECD-topman en voormalig hoofdeconoom van de BIS, in de Telegraph. In een gesprek met commentator Ambrose Evans-Pritchard tijdens de economische top in Davos laat White weten:
De situatie is erger dan in 2007. Onze macro-economische munitie om recessies te bestrijden is in feite opgebruikt. De schulden hebben zich de afgelopen acht jaar zo hoog opgestapeld, in ieder deel van de wereld, dat ze een potente oorzaak voor problemen zijn geworden.
Dat zal de komende recessie pijnlijk duidelijk worden, aldus White:
Vele van deze schulden zullen nooit terugbetaald worden. En dat zal oncomfortabel worden voor een heleboel mensen die denken dat ze activa bezitten die iets waard zijn. De enige vraag is of we de realiteit onder ogen kunnen zien en het proces van schuldafschrijvingen ordelijk kunnen laten verlopen, of dat er chaos zal ontstaan.
Volgens White zijn staan crediteuren in Europa bovenaan de lijst met de grootste te verwachten afschrijvingen. Europese banken hebben al toegegeven dat $ 1 biljoen aan leningen non-performing zijn, ofwel in gebreke. Verder hebben deze banken veel exposure naar opkomende markten. Het Europese banksysteem zou dus wel eens geherkapitaliseerd moeten worden op een onvoorstelbare schaal, aldus de econoom. Evans-Pritchard wijst erop dat White een van de weinigen was – binnen de kring van centrale bankiers – die tussen 2005 en 2008 luid en duidelijk verkondigden dat de westerse financiële wereld en de wereldeconomie een hevige storm te wachten stond. Ditmaal is het probleem volgens White potentieel groter:
Opkomende markten waren na de Lehman-crisis onderdeel van de oplossing. Nu zijn deze echter ook onderdeel van het probleem.
De Fed stookte decennialang het monetaire vuurtje op met een soepel beleid. Maar het einde daarvan is in zicht. Een vreselijk dilemma resteert. White:
Het is een schuldenval. De zaken staan er zo slecht voor dat er geen goed antwoord mogelijk is. Als ze de rente verhogen, dan gaat de wereld dat hard voelen. Verhogen ze de rente niet, dan maken ze de situatie alleen nog maar erger.
<<< We hebben de ULTIEME gids voor de goudbelegger samengesteld >>>