Jarenlang zijn beleggers gesteund door het monetaire beleid van de centrale banken. Uit diverse onderzoeken is namelijk gebleken dat het opkoopbeleid van de centrale banken met name gunstig was voor de aandelenmarkten. Tijdens de coronacrisis werd de geldkraan nog verder open gedraaid en de effecten op de financiële markten zijn duidelijk te zien. Volgend jaar kan dit succesverhaal echter compleet omslaan.

Tijdens de afgelopen weken hebben de centrale banken laten doorschemeren dat ze hun opkoopbeleid willen gaan verlagen. De wereldeconomie heeft zich immers krachtig hersteld van het coronadebacle en de steun van de centrale banken lijkt niet meer nodig te zijn. Omdat de centrale banken opgescheept zitten met torenhoge balansposities, zullen ze op een gegeven moment ook activa moeten verkopen. En volgens Bank of America kan dat volgend jaar al gaan gebeuren.

Kunnen beleggers zonder de steun van de centrale banken?

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bank of America Global Investment Strategy, is te zien dat de Fed, ECB, Bank of Japan en de Bank of England tijdens het afgelopen kwartaal voor 0,5 biljoen dollar aan activa hebben gekocht. Tijdens de coronacrisis lag dit vier kwartalen op rij boven de 1 biljoen dollar en tijdens het tweede kwartaal van 2020 bedroeg dit zelfs 3,6 biljoen dollar. Dergelijke koopniveaus hebben we tijdens de financiële crisis nooit gezien.

Op de grafiek is ook te zien dat voorzichtig aan de daling al is ingezet. En mochten de verwachtingen van de economen van Bank of America uitkomen, dan kan er tijdens het derde kwartaal van 2022 al sprake zijn van een netto verkoop in plaats van koop. Op dat moment transformeren de centrale banken zich dus van kopers naar verkopers van activa. Dan zullen beleggers het niet alleen zonder de steun van de centrale banken moeten doen, maar zullen ze ook geconfronteerd worden met de verkoopdruk vanuit de centrale banken. En de vraag is of de aandelenmarkten dat aankunnen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)