Volgens Luke Ellis, CEO van Man Group, moeten de rentetarieven in de pain zone worden geduwd om de aanhoudende hoge inflatie te overwinnen. Of een centrale bank echter het lef heeft om dit effectief te doen, is een andere vraag.

Voor de Federal Reserve zou deze taak relatief makkelijk moeten zijn, gezien de achtergrond van een sterke reële en nominale groei in de Verenigde Staten. Voor de Europese Centrale Bank, die moet vechten tegen een matig groeiklimaat, is de taak iets moeilijker.

Toch betwijfelde Ellis of zelfs de Federal Reserve de overtuiging heeft om dit jaar agressief genoeg op te treden. De belangrijkste redenen zijn dat de inflatiecijfers reeds de eerste tekenen van verzwakking tonen en de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten die in november naderen.

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten stegen in maart met 8,5%. Hiermee bereikten ze hun hoogste niveau in 3 decennia, maar een lichte daling van de kerninflatie bood enige hoop dat de inflatie haar hoogtepunt wellicht nadert.

Goodnight Netflix

De bedrijfswinsten zijn tot dusver over het algemeen sterk gebleven. Bedrijven konden profiteren van een robuuste nominale groei. Het risico bestaat echter dat de markten echter achterover gaan leunen.

Vooral discretionaire aandelen zoals Netflix kunnen onder druk komen te staan. Na de pandemie kwam Netflix onder druk te staan door de verwachtingen van een blijvende torenhoge groei. Netflix heeft ook geen pricing power waardoor ze hun prijzen niet zomaar kunnen verhogen, zonder dat klanten hier bezwaar aan nemen.

Bron: CNBC
Foto: iStock

Reacties