Als we het over groeilanden hebben dan wordt er vaak gedacht aan China en India. De bredere groeilandenindex houdt naast deze twee landen ook rekening met Brazilië, Indonesië, Hongarije, Tsjechië, Polen, Filipijnen, Zuid-Afrika, Thailand en Mexico. En de centrale banken in deze landen doen er alles aan om de economische groei op peil te houden.

De meeste groeilanden hebben tijdens de afgelopen twee jaar harde economische klappen moeten incasseren. Over het algemeen zijn groeilanden namelijk sterk afhankelijk van de export en die export kwam tijdens de afgelopen twee jaar stevig onder druk te staan. Het handelsbeleid van Donald Trump was een doorn in het oog voor de meeste exportlanden.

Centrale banken lijken met name preventief te handelen

Als gevolg van het handelsbeleid van Trump, en daardoor dus de teruglopende export bij de groeilanden, zagen de centrale banken in de groeilanden zich genoodzaakt om het monetaire beleid om te gooien. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Nordea and Macrobond, te zien dat er tijdens de afgelopen 12 maanden tal van renteverlagingen zijn doorgevoerd. Volgens de economen van Nordea and Macrobond was een dergelijke trend voor het laatst zichtbaar tijdens de financiële crisis.

Deze grafiek maakt duidelijk dat de centrale banken er op dit moment alles aan proberen te doen om de economische groei intact te houden. Dit lijkt met name preventief gericht te zijn, want de onderliggende productiecijfers zien er relatief gezien nog steeds goed uit. Mocht het economische plaatje wel verder verslechteren, dan lijken de centrale banken aan de grond genageld te staan.

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!