David Harquail is de CEO van Franco-Nevada, een van de grootste en belangrijkste goudaandelen op de aandelenmarkt. In een interview met Kitco legt Harquail uit waarom Franco-Nevada zo succesvol is en hij gaat ook in op de toekomst van de goudprijs. Die ziet hij de komende jaren namelijk substantieel hoger gaan.

Wie de mening wil horen over de goudprijs, kijkt best naar onderstaande video vanaf minuut 4:50. Maar we raden aan om ook de eerste minuten volledig te bekijken. Je kan er als belegger algemeen nog veel van leren.

Wat goud betreft verwacht de CEO van Franco-Nevada dat deze over 5 jaar substantieel hoger staat. Goud zit in een nieuwe stierenmarkt, ook al voelt dat op dit moment nog niet zo aan.

De goudprijs is best solide onder de huidige omstandigheden. Goudmijnaandelen worden wat bedolven onder de aandacht van meer risicovolle activa als Bitcoin, cryptomunten en marihuana-aandelen, maar de goudprijs zelf doet het goed.

Ondanks de stijgende rentevoeten, moet de goudprijs niet veel inleveren. Er is ook zo goed als geen uitstroom van goud uit de goud-ETFs. Er zit een bepaalde ‘fear-trade’ in de markten waar beleggers graag goud willen hebben om zich in te dekken tegen onzekere gebeurtenissen. Volgens Harquail is er niet veel paniek nodig in de markten om de goudprijs fors hoger te duwen.

Hij is er dan ook gerust in dat de goudprijs over 5 jaar veel hoger zal staan. Wat er op korte termijn gebeurt, kan hij niet zeggen. Wanneer er een liquiditeitscrisis zou ontstaan, zullen grote fondsenbeheerder ook goud verkopen om aan liquiditeiten te komen. Maar op langere termijn zal de goudprijs substantieel stijgen aangezien het een van de eerste activa is die dan zal stabiliseren.

Pensioenfondsen zullen goud kopen

Maar de voornaamste kracht achter een hogere goudprijs, zal van institutionele beleggers komen. Pensioenfondsen en grote fondsenbeheerders bezitten amper goud in hun portefeuilles. En daar wil men de komende maanden en jaren verandering in brengen. David Harquail wil als hoofd van de World Gold Council daar snel werk van maken.

Wanneer deze grote institutionele beleggers slechts 0,5% van hun fondsen zouden beleggen in goud, kan de goudprijs al $500 à $600 stijgen. Dan staat de goudprijs weer op een zucht van een nieuwe recordkoers.