mijnbouw

Tot aan 2018 zullen mijnbouwconcerns geen grote kapitaalinvesteringen doen. De dalende grondstofprijzen zijn hier debet aan. Dat is althans de mening van Tetsuji Ohashi, de CEO van Komatsu Ltd. Dit bedrijf is de op één na grootste leverancier van machines en apparatuur in de mijnbouwsector, na het Amerikaanse Caterpillar. “We zullen zeker geen herstel zien in 2016. Voor 2017 verkeren we nog in grote onzekerheid, gezien het pessimistische sentiment in de mijnbouwsector. Het zal nog even duren voor we hierin verandering zullen zien,” zo vertelde Ohashi aan verslaggevers in Tokio tijdens een toelichting op de kwartaalcijfers.

Vierde jaar krimp mijnbouwsector

Het slachtveld in de grondstoffensector legt steeds meer druk op bedrijven die apparatuur en machines leveren aan mijnbouwbedrijven. De markt krimpt nu al voor het vierde achtereenvolgende jaar, en het einde lijkt nog niet in zicht. “De huidige grondstoffenprijzen laten het niet toe om grootschalig te investeren. Wel zien we dat klanten kleinschalig onderhoud verrichten aan hun huidige machines, maar dat gaat heel geleidelijk,” aldus Ohashi.

Koper zal herstel leiden

Wanneer er een rebound komt, zal de vraag naar machines voor kopermijnen sneller herstellen dan voor andere grondstoffen. Ohashi verwacht verder dat de prijs van steenkool eerder zal opveren dan ijzererts. Eerder deze maand zei de CEO van MMG Ltd., Andrew Michelmore, dat de kopervoorraad in 2017 waarschijnlijk zal omslaan in een tekort. Diverse producenten van ‘het rode metaal’ hebben dit jaar de productiecapaciteit teruggeschroefd als reactie op de lage koperprijs. Dit zou ertoe kunnen leiden dat de prijzen sneller herstellen dan in bijvoorbeeld de ijzerertssector, waar een hevige prijsoorlog wordt gevoerd tussen de grote spelers. Eenzelfde gevecht zien we in de olie- en gassector, waar landen als Saoedi-Arabië en Irak een prijsoorlog voeren met elkaar en met non-OPEC landen. Zo bezien is de koperindustrie een stuk rationeler dan andere industrieën.

Waarschuwing voor beleggers

Dat laat echter onverlet dat Komatsu voor een grote uitdaging staat: het bedrijf herhaalde deze week de verwachting dat de verkoop van mijnbouwapparatuur in dit boekjaar (tot maart 2016) met 15 procent zal terugvallen. Beleggers in grondstoffen zijn gewaarschuwd.

>> Ontdek de aandelen van de toekomst <<