gave Charles Gave, de strateeg die met Anatole Kaletsky de bekende research-firma Gavekal oprichtte, zit al veertig jaar in het vak. En nog nooit eerder zag hij zoveel stompzinnigheid op de financiële markten als nu, zo schrijft Gave. Algoritmes plaatsen vrijwel alle orders, terwijl centrale banken de markten volledig in hun greep hebben. Natuurlijk, ieder tijdperk heeft zijn obsessies. In de jaren 1970 was er hoge inflatie. Iedereen was wekenlang bezig met het CPI-cijfer. Toen bleek dat de geldhoeveelheid een goede voorspeller was van inflatie, focuste iedereen op de M1-data die iedere donderdag uitkwam. Dat eindigde toen Paul Volcker in 1979 Fed-voorzitter werd. Gave merkt op dat Volcker de enige centrale bankier zonder PhD in economie was, wat waarschijnlijk zijn succes verklaart. De Fed hield vanaf toen de teugels strak, zonder dubbelzinnigheid en guidance. De VS floreerde. Maar de laatste twaalf jaar zijn de centrale bankiers weer terug. En hoe. Gave:

Het enige dat er nog toe doet is of de Fed-voorzitter goed geslapen heeft. In Europa creëert een disfunctionele euro, verzonnen door een aantal incompetente politici en Eurocraten, drama op drama. Omdat niemand toe durft te geven dat de euro een fout is, is de belangrijkste man in Europa nu de president van de ECB.

gave_heli Vorige week zagen we de climax van deze idioterie, aldus Gave. De modellen van een aantal algo-traders bepaalden dat ECB-president niet dovish genoeg was. Gevolg? De aandelenbeurzen daalden in korte tijd met 4% en de euro schoot met dezelfde snelheid omhoog. Gave:

Wat dit betekent is eenvoudig: waardering in de financiële markten zijn niet langer een functie van de verdisconteerde toekomstige kasstromen. Alleen de hoeveelheid geld die de centrale banken printen doet er nog toe, met name hoeveel zij de komende maanden doen.

Dit kan niet goed aflopen. Gave vergelijkt het met het knappen van de Mississippi-bubbel in 1720, toen de financiële markten ook de grootste begunstigden waren van de geldpers. En maar liefst 70% van de beursorders zijn tegenwoordig computer-gegenereerd. En computers denken niet zelf na. Ze verwerken alleen bliksemsnel informatie en veroorzaken grote bewegingen. Gave:

In essentie zorgen deze computers ervoor dat marktparticipanten zelf niet meer na hoeven te denken. Ik kan me geen tijdperk herinneren waarin minder werd nagedacht in de financiële markten dan vandaag de dag.

<<< Ontdek hoe ook jij BEURSMILJONAIR kan worden >>>