Meme- en cannabisaandelen, het lijkt al een tijdje geleden maar deze hypes trokken massaal de aandacht van particuliere beleggers en investeerders. Deze aandelen gingen destijds heel snel en hard de hoogte in om vervolgens opnieuw te crashen, typische ‘pump-and-dumps’. De huidige hype rond AI-aandelen zou hetzelfde kunnen zijn, alhoewel…

Particuliere beleggers proberen altijd te profiteren van opkomende trends via de aandelenmarkten, maar de laatste jaren is deze zoektocht steeds prominenter geworden. Ondanks de hype rond trends, zoals cannabis en meme-aandelen, is het Global Thematic Research-team van Morgan Stanley van mening dat kunstmatige intelligentie (AI) serieus moet worden overwogen, aangezien het reëel marktimpactpotentieel heeft.

Het team merkt op dat artificiële intelligentie een serieuze kanshebber is om het hoofdthema van 2023 te worden, aangezien de technologie naar verwachting in meerdere sectoren zal worden toegepast door zowel consumenten als bedrijven. De recente toename van investeringen in kunstmatige intelligentie begon vorige maand met de injectie van 10 miljard dollar van Microsoft in OpenAI, de maker van de populaire AI-chatbot ChatGPT.

Microsoft is ook van plan om de technologie van OpenAI te integreren in zijn Bing-zoekmachine, waardoor er concurrentie ontstaat voor Google. De AI-releases van de grote technologiebedrijven hebben geholpen om de AI-wapenwedloop onder de aandacht van het publiek te brengen, waarbij AI niet alleen in zoekmachines wordt gebruikt, maar ook in financiën, videogames en zelfs in de kunst.

Techsector

Analisten beweren dat verbeterde AI de katalysator zou kunnen zijn die de technologiesector naar een hoger niveau zal brengen. De Nasdaq Composite zag in 2022 een daling van 30 procent als gevolg van de hoge inflatie en de stijgende rentetarieven, waardoor veel risicovolle, onrendabele technologieaandelen opnieuw werden geëvalueerd.

Dit jaar is de Nasdaq echter met 13 procent gestegen dankzij hoopgevende economische data en optimisme rond AI. De Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF is alleen al in de afgelopen 30 dagen met bijna 15 procent gestegen. De aandelen van AI-softwarebedrijven, zoals C3.AI en Palantir, zijn ook aanzienlijk gestegen door de hype.

Bronnen: Will Daniel – Yahoo Finance

Foto: Mike MacKenzieFlickr CC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>