china_crash

Gisteren schreven we al over het geloofwaardigheidsprobleem van China. Vandaag heeft het vertrouwen in het beleid van Peking opnieuw een flinke deuk opgelopen. Voor de tweede keer deze week werd de aandelenhandel in China stilgelegd omdat de koersen te hard daalden. Oorzaak van de paniek was de devaluatie van yuan. Nog geen half uur na opening waren de beurzen in China met meer dan 7 procent gedaald. Dat gebeurde na een maatregel van de Chinese centrale bank. De koers van de yuan ten opzichte van de Amerikaanse dollar werd met 0,5 procent verlaagd. De paniek in China had ook zijn weerslag op andere beurzen in Azië. Zo daalde de Hang Seng in Hongkong in de middaghandel met 2,7 procent. Ook in Tokio stond de beurs diep in het rood. De Nikkei-index eindigde 2,3 procent lager op 17.767,34 punten. En ook de beurshandel Kospi in kende een slecht dag, met een daling van 1,1 procent.

Daling yuan creëert paniek

De vraag is hoe de financiële markten in de komende dagen zullen reageren. Een onverwachte devaluatie van de yuan maakt beleggers nerveus. Die nervositeit leidt tot een verkoop van aandelen. En dat leidt weer tot verdere neerwaartse druk op de Chinese munt. Bovendien is de verwachting in de markt dat de yuan onder druk blijft staan, gezien de kracht van de dollar en de belofte van de Fed om de rente verder te verhogen in het komende jaar. De vraag is of de Chinese centrale bank (PBOC) de val een halt kan toeroepen door in te grijpen. “Het is zeer onwaarschijnlijk dat de PBOC de yuan laat wegzakken. Ze hebben de middelen om het tempo van de daling te beïnvloeden. Maar dat neemt niet weg dat de beleidsbepalers een meer flexibele wisselkoers zullen blijven nastreven,” aldus Jason Daw, valutastrateeg bij Societe Generale.

Lastig dilemma

China lijkt momenteel met een lastig dilemma te worstelen. Beleggers willen een transparante markt en zo min mogelijk overheidsbemoeienis, maar ze worden ook zenuwachtig van snelle dalingen. De vraag is nu hoe de beleidsbepalers daarmee omgaan. “De devaluatie van de yuan moet niet te snel gaan. Daar duikt de angst, dat de yuan ongecontroleerd naar beneden gaat. Ik kan me goed voorstellen dat de markten daar zenuwachtig van worden”, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Volg het nieuws van de financiële markten op de voet via de Facebookpagina van Slim Beleggen.