Als aandelen een slechte dag hebben, vluchten beleggers in staatsobligaties. Simpel toch? Dat valt tegen. Toen de S&P 500 index het twee weken geleden moeilijker kreeg, stegen Treasuries aanvankelijk inderdaad. Maar vervolgens schoven Amerikaanse staatsobligaties juist onderuit, waardoor de lange rentes stegen.
Wit: rente op 30-jarige Treasuries – groen: S&P 500 index Hoe kan dat? David Woo van BoA Merrill Lynch legt uit dat het stabiliseren van de yuan automatisch betekent dat China dollars van de hand doet. En daarvoor moet het eerst Treasuries verkopen. Dat geeft prijsdruk in diezelfde Treasuries, waardoor de lange Amerikaanse rentes stijgen. Daar komt bij dat er de laatste jaren steeds meer fondsen met een hefboom risk parity spelen. Zij richten simpelweg hun posities in op de negatieve correlatie tussen aandelen en obligaties. Dat levert normaal een portefeuille op met een lage volatiliteit. Maar vorige week liep het verband flink spaak. En moesten deze fondsen risico afbouwen, wat de beweging in obligaties versterkte. Overigens is er nog een andere uitleg mogelijk. Tijdens de afgelopen QE’s kocht de Fed staatsobligaties op. Vele marktvorsers waren dan ook van mening dat door de koopdruk van de Fed de prijs van obligaties zou stijgen, waardoor de rente zou dalen. Toch bleek telkens het tegenovergestelde. Tijdens QE ging de rente omhoog, na afloop daalde de rente.
Hoe dat kan? Door QE, wat monetaire verruiming inhoudt, gaan de groei- en inflatieverwachtingen omhoog. En dat is slecht voor obligaties, waardoor de lange rente stijgt. Er zou nu wel eens hetzelfde effect kunnen plaatsvinden: door de paniek op de beurs daalt de kans op een renteverhoging. Een renteverhoging is verkrapping. Dus als de Fed de rente tegen de verwachting in niet verhoogt, stijgt de lange rente. Niet zo vreemd dus als het op het eerste oog lijkt. Obligatiekoning Jeffrey Gundlach legde dit fenomeen eerder dit jaar als volgt uit:
De langlopende staatsobligaties zijn niet bang voor een renteverhoging. Sterker nog, net als Clint Eastwood in Dirty Harry zeggen zij tegen de Fed: “Go ahead, make my day. Verhoog de rente.” Bij een hogere kortere rente gaan we namelijk deflatie importeren. En uiteraard remt het de economische groei. Wat beide positief is voor lange Treasuries.
<<< Deze kleine sector belooft een industriële revolutie >>>