China land China is overal in het nieuws dit jaar. Om beter te begrijpen wat er gebeurt in China, is het handig om China beter te begrijpen. Want dit Oosters land ziet er veel anders uit dan de meeste mensen denken. En wat we nu meemaken, kan zware gevolgen hebben voor het grootste land ter wereld. China wordt steeds meer voorgesteld als een land dat agressief wil groeien en de Verenigde Staten van de globale troon wil stoten. Maar als je even stilstaat, zal je merken dat het Aziatische land – op enkele kleine incidenten na – zich steeds op de achtergrond heeft weten te houden. Er is een groot verschil tussen wat men verwacht en wat het land effectief doet. Om de strategie achter hun groei beter te begrijpen, moet je weten hoe China er vanbinnen uitziet. Dit is heel anders dan je zou vermoeden. Georges Friedman legt het je uit. Het grote land bestaat eigenlijk uit verschillende etnische groepen waarvan de Han Chinezen het grootste deel uitmaken. Han China wordt in feite omringd door andere etnische groepen die eigenlijk andere landen zijn binnen het grote geheel. De belangrijkste zijn:

  • Tibet in het zuidwesten
  • Xinjiang in het noordwesten
  • Binnen- Mongolië in het noorden
  • Manchuria in het noordoosten

Etnische groepen in China Deze 4 regio’s vormen een buffer rond Han China die het andere landen moeilijk maakt om China aan te vallen. Het is dus belangrijk voor Han China om deze regio’s te vriend te houden. Binnen-Mongolië en Manchuria zijn momenteel tevreden, maar Xinjiang is vooral bevolkt met Moslims die zich beginnen roeren en tibet verzet zich al langer tegen de Chinese bezetting.

Grote interne verdeeldheid

Han China kan deze regio’s beheersen omdat het grootste deel van de bevolking in Han China woont. Vruchtbare grond is daar een grote reden voor. Buiten Han China valt opmerkelijk weinig regen. Een groot deel van de 1,4 miljard inwoners woont dus eigenlijk maar in een klein deel van China. Deze Republiek in Azië is dus veel kleiner dan je zou denken. Het grootste deel van de welvaart concentreert zich dan ook nog eens in een klein deel van Han China, namelijk aan de kuststreek. Enkel de kuststreek kent een welvaart die hoger ligt dan het gemiddelde in het land. Verdeeldheid welvaart China China is in feite een groot arm land met een heel klein gedeelte dat snel heel rijk wordt. Dit zorgt voor de nodige interne problemen waar de Chinese overheid zich mee bezig houdt. Het Aziatische land is in het zuiden beschermt door de Himalaya en jungle gebied en in het noorden door Siberië. In het westen liggen Tibet en Xinjiang met woestijnen en bergen. Eigenlijk is China dus een groot afgelegen gebied binnen Eurazië. Het buurland van India is dus moeilijk aan te vallen, maar China zelf kan ook geen andere landen aanvallen, tenzij via de zee in het oosten. Maar China heeft geen ervaring in oorlogvoering via de zee. Daarnaast liggen er tal van eilanden van Japan tot Singapore die door de Amerikanen makkelijk beveiligd kunnen worden. Topografie China Het militaire machtsvertoon van de Chinezen is dus niets meer dan een machtsvertoon en dat weten de leiders. Ze kopen hiermee tijd om het land verder uit te bouwen. Maar de echte inspanningen worden gedaan om het land intern bij elkaar te houden. China zal zo lang mogelijk de schijn hoog houden een internationale grootmacht te willen zijn om intern orde op zaken te kunnen stellen en iedereen bij elkaar te houden, vooral Tibet en Xinjiang. China is in feite een geïsoleerd land dat intern sterk verscheurd is. Historisch gezien is een realistische uitkomst dat het land uiteen zou vallen en dat is wat President Jinping Xi vooral wil vermijden. Dit is een heel ander beeld dan de westerse media ons voorhoudt van China. China oefent wel steeds meer invloed uit op de goudmarkt. Lees hier alles over goud in onze GoudGids >>