China centrale bank In China worstelt men ook met banken die allicht te royaal zijn geweest met bankkredieten. De People’s Bank of China is van plan het toezicht op de Chinese banken te verscherpen. Gaat dat wel goed daar? De centrale bank van China, the People’s Bank of China, liet in haar afgelopen zaterdag verschenen kwartaalrapport zijn tanden zien. De centralebank drong er in het rapport bij de commerciële banken sterk op aan dat zij ‘hun liquiditeiten effeciënt moeten managen. Daarnaast liet de People’s Bank of China (PBoC) in haar schrijven weten dat het ‘monetaire beleid van de centrale bank stabiel zal blijven en dat er extra focus komt te liggen op riskante leningen.’ Oftewel, de PBoC gaat het toezicht op de commerciële banken verscherpen en zal daarbij de nadruk leggen op riskante leningen aan de vastgoedsector en de industrie.

China

In een nadere toelichting stelde de PBoC dat ze de ‘commerciële banken wil begeleiden in het proces van het versterken van de liquiditeit en het verbeteren van het risico-management.’ Tamelijk diplomatieke bewoordingen, maar met een onderliggende keiharde boodschap dat de fase van ongebreidelde kredietverlening, ‘off balance financing’ en te riskante leningen verstrekken verleden tijd is.

>>>Volg ons net als 13.000 andere actieve beleggers op TWITTER<<<

En het zijn niet alleen de commerciële banken die in China aan banden worden gelegd door de PBoC. Ook de lokale overheden krijgen te maken met een strenger toezicht. En dat is ook nodig: volgens de laatste officiële cijfers van medio 2013, hebben Chinese lagere overheden zich voor maar liefst $3.000 mrd in de schulden gestoken. En dat kapitaal is deels aangewend voor onvoldoende tot zelfs geheel niet-renderende investeringen. Lenen was eenvoudig, maar dat geld moet uiteraard wel worden terugbetaald, nog los van de rente die over het geleende geld moet worden vergoed. De PBoC stelt dat ‘de economie overall stabiel zal blijven, maar dat de basis voor een solide groei nog onvoldoende stabiel is.’ Met een inflatie doelstelling van 3,5 procent en een daadwerkelijke inflatie van 2,6 procent over 2013 heeft de Chinese centrale bank haar zaakjes op dat vlak uitstekend in orde. Het afremmen van de kredietgroei van commerciële banken gaat geregeld met schokken gepaard en levert in de Westerse media mooie headlines op over ‘cash crunches‘ in China. Maar dat betekent dus vooral dat de PBoC haar werk doet: als de markt te sterk verkrapt, injecteert de centrale bank extra liquiditeiten (SLO’s) in het systeem en communiceert dat tegenwoordig ook via microblog Weibo. Het GROEIMARKTEN Rapport van Slim Beleggen bevat tal van concrete aandelen tips van Chinese aandelen met veel koerspotentie. Verkrijg ons rapport vandaag nog