Er is bijna geen twijfel over de Chinese economie, tal van economen en marktkenners verwachten een sterke rebound maar daar is niet iedereen van overtuigd. Econoom Stephen Roach vreest voor een teleurstellend herstel en zelfs een mogelijkheid op een recessie, hetgeen waarvan men dacht dat China gespaard zou blijven.

De Chinese economie zou zich opmaken voor een sterk herstel nadat het maandenlang wordt getroffen door corona en lockdowns. De autoriteiten hanteren een soepel beleid, in tegenstelling tot het Westen. Dit zou moeten zorgen voor een snel herstel, en daar twijfelt bijna niemand over. Maar econoom Stephen Roach is sceptisch en vreest voor teleurstelling.

It’s tempting to say that there’ll be a repeat of what we saw in 2020, when the economy collapsed nearly 7% year-on-year rate, and four quarters later, was soaring at 18%. But I think it’s unlikely that that will be the case.

En hij lijkt gelijk te gaan krijgen. De Chinese economie groeide tijdens het tweede kwartaal met 0,4 procent, dat is minder dan de 1 procent die analisten hadden voorspeld. Ongeacht het soepele beleid van de People’s Bank of China, zal de Chinese economie toch op één of andere manier getroffen worden door de beleidswijzigingen in de Verenigde Staten en Europa.

Toch recessie?

Roach zei dat het niet uitgesloten mag worden dat ook China in een recessie belandt de komende maanden. Ze zijn minder vatbaar hier voor dan andere economieën omdat ze geen problemen ondervinden omtrent de inflatie maar ze zijn niet immuun voor een recessie.

Eerder deze week zei de centrale bank van China dat ze de verkrapping van het monetaire beleid in het buitenland nauwlettend in de gaten houdt, maar in eigen land geen grote rentewijzigingen zullen doorvoeren. Ze beseffen ook dat ze voorzichtig moeten zijn gezien het aantal hobbels in de weg toch talrijk zijn voor de Chinese economie.

Bronnen: Goh Chiew Tong – CNBC

Foto:  PxHere

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>