1. De verhoogde coronabesmettingen in China, of alleszins het plan van de Chinese overheid om terug te keren naar het zero covid-beleid, zorgen voor heel wat commotie in China. Er zijn tal van protesten in grootsteden tegen president Xi Jinping, maar ondanks de druk van de bevolking, gaat de Chinese overheid wellicht toch verder met hun coronabeleid.

De Chinese bevolking heeft zijn buik vol van het strenge coronabeleid. Dit weekend waren er hevige protesten tegen president Xi Jinping en de vermoedelijke terugkeer naar het zero covid-beleid. Dit zou de economie opnieuw op slot doen en het leven in China alweer beperken.

Larry Hu, econoom bij Macquarie, benadrukt dat de autoriteiten liever op veilig spelen en gewoon de bestaande strenge coronaregels opnieuw in het leven roepen. De timing is bijzonder vervelend vermits de Chinese overheid niet zo lang geleden hintte om de economie eigenlijk een beetje meer open te stellen en enkele beperkingen op te heffen.

Without a clear guidance from the top, local officials are inclined to play safe by sticking to the existing zero-Covid stance. It upset many people, who expect[ed] more loosening following the ’20 measures’ announced earlier this month.

Bbp

Maar voor de Chinese economie komen er beter geen nieuwe strenge regels. Dit jaar is tot nu toe heel zwaar gezien het bruto binnenlandse product minder hard is gegroeid dan de voorspellingen. Analisten verwachten een economische groei van 3 procent dit jaar in plaats van 5,5 procent. Tal van zakenbanken hebben hun vooruitzichten bijgesteld.

De Chinese overheid heeft nog geen beslissing genomen inzake het zero covid-beleid. Maar experten verwachten dat, ondanks de protesten, de Chinese economie opnieuw eventjes op slot zal gaan in een poging om het aantal coronabesmettingen in te perken.

Bronnen: Evelyn Cheng – CNBC

Foto: Pikrepo

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>