De Chinese overheid zal de vastgoedreus Evergrande Group wellicht niet uit de nood gaan helpen. Dat beweren analisten en marktkenners bij S&P Global Ratings. Dat zal enkel en alleen gebeuren indien de problemen van de vastgoedreus verstrekkende gevolgen heeft voor de Chinese economie en de wereldeconomie. Bij S&P denken ze dat de Chinese financiële sector een faling van Evergrande kan slikken.

China Evergrande Group is het nieuwe spook op de financiële markten. De Chinese vastgoedreus heeft bijna 300 miljard dollar schulden bij elkaar geharkt en dat zorgt ervoor dat het bedrijf op de rand van een faillissement staat. Wereldwijd duiken de beurzen in het rood omdat beleggers bang hebben dat een faling van de vastgoedreus rampzalige gevolgen zal hebben voor tal van bedrijven en financiële instellingen wereldwijd.

Bij S&P Global Ratings zijn ze minder bezorgd. Ze verwachten niet dat een faillissement veel problemen zal veroorzaken wereldwijd en dat de Chinese financiële sector een faling van Evergrande Group kan verteren. De analisten van S&P denken daarom dat de Chinese overheid niet zal ingrijpen mocht het onvermijdelijke gebeuren.

We do not expect the government to provide any direct support to Evergrande. We believe Beijing would only be compelled to step in if there is a far-reaching contagion causing multiple major developers to fail and posing systemic risks to the economy.

‘Onbeduidend’

Maar mocht Evergrande Group toch voor zware problemen zorgen, dan denken ze bij S&P Global Ratings dat de Chinese overheid wel gaat ingrijpen. Niet zozeer in de vorm van financiële steun aan de vastgoedreus, eerder in de vorm van onderhandelingen en financieringen voor individuele beleggers en huizenkopers zodat deze zo goed mogelijk beschermd worden.

S&P Global Ratings is van mening dat het vastgoedbedrijf ‘not too big to fail’ is. Zelfs voor de lokale economie van de provincie Guangdong is Evergrande ‘onbeduidend’, aldus de analisten. Kortom, het lijkt er op dat de reactie op de aandelenmarkten overdreven is en dat de angst onterecht de bovenhand neemt als we de analisten van S&P Global Ratings mogen geloven.

Bronnen: Eustance Huang – CNBC

Foto: Chris – FlickrCC BY-SA 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>