Volgens veteraan strateeg David Roche gaat de Chinese centrale bank het monetaire beleid verder versoepelen door de rentes te verlagen en geld te injecteren. Dat zou in het plaatje passen van de Chinese overheid om de economische groei verder te stimuleren en om de kloof tussen arm en rijk te verkleinen door welvaart voor iedereen te creëren.  

Een averechts beleid in China, aldus strateeg David Roche. Hij verwacht dat ze in China het monetaire beleid verder zullen gaan versoepelen. Dat staat in schril contrast met de acties van de Federal Reserve, Bank of England en de Europese Centrale Bank.

De Chinese overheid wil namelijk welvaart creëren voor iedereen om zo de kloof tussen arm en rijk te verkleinen. Een ambitieus plan dat niet zonder slag of stoot zal gaan. Volgens Roche gaat de People’s Bank of China hier een grote rol in spelen door bijvoorbeeld het monetaire beleid aan te passen Hij verwacht opnieuw lagere rentes en geldinjecties in banken zodat deze goedkope leningen kunnen geven aan kleine tot middelgrote ondernemingen.

Those are the measures I’d expect we will see a lot more of, because the economic figures are bad, and that’s bad for the [Communist] Party. The government will prioritize stability. The kind of ideological ‘common prosperity’ themes will not go on the back burner.

Toeleveringsketen

Ook over de problemen inzake de toeleveringsketen buigt de Chinese overheid het hoofd. Maar deze problemen aanpakken is minder evident omdat ze voortvloeien uit maatregelen die men neemt om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. China laat regelmatig volledige steden in lockdown gaan waardoor er ‘supply shocks’ zijn die bedrijven en consumenten raken.

Door deze lockdowns zijn er bijvoorbeeld ook havens en luchthavens die sluiten. Dit verstoort niet alleen de toeleveringsketen in China maar ook wereldwijd. Als China hun welvaart en economie wil doen groeien, zal het dus belangrijk zijn om strategischere lockdowns in te voeren om de ‘supply chain’ te ontzien.

Bronnen: Abigail Ng – CNBC

Foto: Fuangg’s photos – Flickr CC BY-ND 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>