Het heeft een kwart eeuw geduurd, maar China heeft eindelijk haar eigen olietoekomst. Afgelopen maandag, om negen uur lokale tijd, werden de eerste oliecontracten verhandeld op de Shanghai International Energy Exchange. De grootste olie-inkoper ter wereld biedt futures in Yuan aan die buitenlanders kunnen kopen en verkopen.

Tot nu toe waren er slechts twee beurzen waarop gehandeld kon worden op de olieprijs. Zo kennen we de Brent-olie die verhandeld wordt in Londen en ruwe olie die verhandeld wordt in New York. De vraag is natuurlijk of Shanghai een serieuze concurrent kan gaan worden voor de andere twee grootmachten. De Chinezen zijn in ieder geval vastberaden om de strijd met Londen en New York aan te gaan.

China lanceert eigen oliebeurs

3 explosieve grondstoffen(tips) onder $5

Er zijn genoeg mensen te vinden die zich afvragen waarom China nu opeens de noodzaak ziet om een eigen beurs te creëren waarop gehandeld kan worden op de olieprijs. Uiteraard heeft dit niets te maken met de toegenomen spanningen tussen Amerika en China. Het verlangen naar een eigen oliebeurs kreeg een sterke impuls toen China in 2017 de VS voorbijstreefde als ’s wereld grootste olie-importeur. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is deze mijlpaal in beeld gebracht.

Overigens is het nog maar de vraag of buitenlanders actief zullen zijn op de Chinese oliebeurs. Buitenlandse handelaren staan namelijk nogal huiverig tegenover de marktinterventies die de Chinese overheid op sommige momenten doorvoert (in tijden van grote paniek). Daarnaast stond de Chinese munt tijdens de afgelopen drie jaar niet bepaald goed in de schijnwerpers. Er is dus nog een lange weg te gaan voor Shanghai.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>