- Saoedi-Arabië zal moeten kiezen
- Steeds meer grondstoffen verhandeld in Yuan
- China schrapt tussenpersoon
U beseft het misschien nog niet maar 6 juni en 11 augustus waren historisch belangrijk data. Deze data luiden het definitieve einde van de Petrodollar in. 6 juni tekende het Russische Gazprom een contract met China om olie te verkopen in Chinese Yuan, 11 augustus devalueerde China voor de eerste keer de Yuan ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dit waren 2 directe aanvallen op de Petrodollar. De Petrodollar werd gecreëerd in de jaren ’70. Saoedi-Arabië had bescherming nodig en de Verenigde Staten zag zijn kans om de Amerikaanse dollar de onbetwistbare wereldreservemunt te maken. In ruil voor militaire en politieke bescherming zouden de Saoedi’s hun olie verkopen in Amerikaanse dollar.
Petrodollar ten dode opgeschreven?
De petrodollar werd geboren en andere landen werden ‘verplicht’ om dollars aan te houden als reserve. Al snel volgde ook andere grondstoffen die werden verhandeld in Amerikaanse dollar. China is niet het eerste land dat de Amerikaanse monetaire dominantie beu is, maar het is wel het eerste land dat groot genoeg is en voldoende middelen heeft om het op te nemen tegen de Petrodollar. China zou graag de status van de dollar ondermijnen. Hiervoor schuift het de eigen Yuan naar voor als alternatief. Door steeds meer de Yuan te gebruiken in handelstransacties, schrapt het de tussenpersoon – de Amerikaanse dollar – en maakt het zichzelf zo veel gemakkelijker (en goedkoper). Ondanks de groeivertraging consumeert China nog steeds een massa grondstoffen. Het verbruikt 1/8 van de globale oliemarkt, 1/ van al het goud en ongeveer de helft van de meeste basismetalen. Volgende maand wordt er op de Shanghai International Energy Exchange voor het eerst olie verhandeld in Yuan. China is de nummer 1 in het verbruik van olie wereldwijd. Het wordt interessant om te zien hoe Saoedi-Arabië zich dan gaat positioneren. Mogelijk volgt er ook snel een prijszetting in Yuan voor goud op de Shanghai Gold Exchange. Momenteel is dit al het geval op de London Bullion Market Association, het is niet meer dan logisch dat ook dat in China zelf zal plaatsvinden.
Eén deal kan Petrodollar de doodsteek geven
Al deze stappen zorgen er voor dat steeds meer handel zal plaatsvinden in Yuan dan in Amerikaanse dollar. Veel landen willen hun grootste afnemer niet tegen de schenen stampen. Als het er op aankomt, is de kans groot dat ze voor China kiezen in plaats van de Verenigde Staten. Tegen het einde van dit jaar moet er ook een clearing and settlement systeem klaar zijn in Yuan. Dit zal de globale visibiliteit van de munt nog meer vergroten. Eén belangrijke deal in Yuan is voldoende om de Petrodollar met de rug tegen de muur te zetten.