grondstoffen_china

China’s besluit om de prijsverlagingen van benzine en diesel een halt toe te roepen, zendt een signaal richting de Organization of Petroleum Exporting Countries dat de huidige olieprijzen te laag zijn. Dat is althans de mening van analisten bij Sanford C. Bernstein & Co.

“Het is de eerste keer dat ’s werelds grootste energieverbruiker besluit om de prijzen van benzine en diesel niet verder te verlagen,” zo schrijven analisten, waaronder Neil Beveridge, in een rapport. Deze actie “zendt een duidelijk signaal aan de OPEC dat hun belangrijkste klant – China – van mening is dat olie te goedkoop is.” China is de op één na grootste olieconsument ter wereld. Peking zei in een toelichting op het besluit, dat men de consumptiegroei wil vertragen en de uitstoot van uitlaatgassen wil verminderen.

Vraag naar benzine in China neemt toe

En dat laatste is volgens de beleidsbepalers in China hard nodig. De vraag naar benzine in China steeg namelijk in de eerste 10 maanden van 2015 met 10,4 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Dit blijkt uit cijfers van het Internationaal Energie Agentschap in Parijs. “OPEC’s strategie van lagere prijzen heeft als doel om de vraag naar OPEC-olie te vergroten en de verkoop van de concurrentie te verminderen,” zo schrijven de analisten in een rapport. China laat de OPEC nu duidelijk weten dat “prijzen te laag zijn en dat de voordelen van verdere prijsverlagingen niet opwegen tegen de nadelen.”

>> Bekijk hier ons Groeimarkten rapport <<